Förflytta dig till innehållet

Jag tappade hakan — ska vårdpersonal permitteras?

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

”Vårdpersonal kan permitteras” . Jag tappade hakan när jag såg rubriken (pappers-ÅU 29.4). När jag fått den på plats igen, läste jag artikeln på nytt. Och sen en gång till. Men jag är fortfarande lika förbryllad.
Sjukvårdsdistriktets ekonomi har försämrats på grund av förberedelserna för coronakrisen som hämmat den normala verksamheten, läser jag. Patientantalet har minskat på grund av 1) nämnda förberedelser, 2) annulleringar av åtgärder, delvis av patienterna själva, och 3) färre intagningar genom akuten.
Det finns alltså alldeles för få patienter nu. Men nästa år kommer kommunernas ekonomi att belastas av arbetet med att få bort vårdköerna. Vilka vårdköer?
I artikeln talas om att ”reducera personalens arbetsinsats tillräckligt och på ett ändamålsenligt sätt”. Jag som alltid trott att alla inom vården är nedtyngda av arbete, som de inte hinner utföra så väl som de skulle vilja. Har de för litet att göra nu plötsligt?
Vidare sägs att personalen uppmuntras till ”frivilliga semester- och aktivitetsarrangemang”. Vad i all världen förväntas de göra? Klarspråket i sjukdistriktets info lämnar en del övrigt att önska.
I ett annat forum läser jag, att kapaciteten för coronatester är stor men att det finns för få att testa.
Och på Institutet för hälsa och välfärd är man mycket bekymrad över att alltför få finländare insjuknat. – Jag ger upp!
Glada wappen till alla, glöm inte de ”frivilliga aktivitetsarrangemangen”!
Brita Löflund
Åbo

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter