Förflytta dig till innehållet

"Jag skulle aldrig avstå från stugan i Pargas"

vd Pekka Kuusniemi. Foto: Kim Lund


Pekka Kuusniemi fick sin kommersiella utbildning vid Handelshögskolan vid Åbo Akademi därifrån han utexaminerades år 1996.
Han hade också blivit antagen till en finska handelshögskola, men valde ändå att studera på svenska.
– Jag var 16 år gammal när jag första gången var på fest på Merkantila Klubben. Där var bra ös och söta flickor så jag bestämde mig för att söka till akademin.
I dag är han glad att han valde akademin framom en finsk handelshögskola.
– Jag har haft stor nytta av svenskan inom det nordiska affärslivet och jag har fortfarande ett stort svenskt umgänge. Bland annat via Gullkrona Kryssarklubb där jag varit medlem sedan slutet av 1970-talet.

Från kranbranschen till livsmedelsbranschen

Kuusniemi har jobbat som Raisiokoncernens vd sedan november i fjol. Innan dess var han vd för kran- och duschtillverkaren Oras Group och arbetade de senaste fyra åren i Tyskland därifrån han marknadsförde och utvecklade företagens varumärken Hansa och Oras på den internationella marknaden.
Med 20 års kommersiell erfarenhet av att jobba med varumärkesutvecklingen av ett finskt internationellt företag som Oras Group var det ingen stor omställning att byta arbetsgivare och fortsätta utveckla Raisiokoncernen och stärka koncernens varumärke, säger han.

Kopplar av med segling och skärgårdsliv

Som motvikt till vd-jobbet tillbringar Kuusniemi mycket tid på sjön. Segling och skärgårdsliv har alltid legat honom varmt om hjärtat och redan i början på 1970-talet köpte familjen sin första segelbåt. En mera yrkesmässig kontakt med havet och den åboländska skärgården fick han under åren 1985 – 1993 då han jobbade som däckskalle på Håll Skärgården Rens fartyg Roska-Roope. Sin 50-årsdag i maj firade han på sin segelbåt i Skärgårdshavet.
En mera jordnära kontakt med skärgården får han på sommarstugan på en liten ö i Pargas skärgård som har varit i familjens ägo sedan 1960-talet. Där kopplar han av, tar av sig kostymen och glömmer att han är vd för ett av Finlands största livsmedelsföretag.
– När jag kommer dit på kvällen och eldar bastu är jag i en annan värld. Den lilla holmen är mycket viktigt för mig och jag skulle aldrig komma på tanken att avstå från stugan.

Pekka Kuusniemi

Född: 8.5.1968 på Åbolands sjukhus.
Bor: I Reso såklart.
Motorbåt eller segelbåt: Segelbåt, motorbåt som förbindelsebåt.
Biff eller vegetariskt? Vilt, Raisios produkter och fisk.
Öl, vin eller vatten: Mjölk och rödvin.
Gör mig arg: Oföretagsamhet.
Gör mig glad: Effektivitet och öppenhet.

LÄS OCKSÅ:
Sjunkande aktiekurs oroar inte Raisios vd Pekka Kuusniemi – nu vill koncernen bli större inom hälsosamma livsmedel

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter