Förflytta dig till innehållet

Jag hade glömt nyårslöftena, tills jag såg alla de ivriga människorna i gymnastiksalen.

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Jag stiger in i aerobicsalen på gymmet. Sedan december har antalet människor som vill svettas nästan fördubblats. Så är det varje januari. Antalet personer som avgett nyårslöften om att bli bättre människor, vara i bättre form och leva mer hälsosamt ökar kraftigt.  Och där står vi sida vid sida, som sardiner i en burk.
Nyårslöften, gav du sådan i år? Jag kastade enbart ett getöga på fyrverkerierna vid tolvsnåret, då jag trött borstade tänderna. Jag hade glömt nyårslöftena, tills jag såg alla de ivriga människorna i gymnastiksalen.
Många av oss gillar den nya början som nyår för med sig och funderar på det kommande med förväntan. Medan andra av oss fortsätter med det gamla i vårt försök att klara av det med heder.
Men då jag raskt marscherar och lyfter händerna i luften enligt instruktörens order funderar jag på vad som kunde vara mina nyårslöften om jag skulle ha avgett sådana. Att vara snäll med alla människor som jag möter. Det låter enkelt. Det låter enkelt, men då den första telefonförsäljaren år 2018 ringer börjar blodet koka. Också telefonförsäljaren är en människa, som inte förtjänar att behandlas dåligt.
Jag avger varje år just detta löfte att vara snäll med alla människor som jag möter. Det låter så enkelt men det är så svårt. Och varje dag misslyckas man. Man misslyckas då man inte är uppmärksam, då man bläddrar i sin telefon och lyfter disträ upp sin blick för att man inte hört kompisens fråga. Det är många av oss som säger sig kunna var uppmärksam på två saker samtidigt, men det är omöjligt. Man misslyckas då man har temperament och arbetskamraten säger något som man blir arg över och svarar snabbare än man hunnit tänka.
Man lyckas då man trots att blodet kokar svarar vänligt på telefonförsäljarens fråga om man vill beställa tidningen eller inte. Man lyckas då man ser sin kompis och umgås med hen istället för att kolla mailen i telefonen samtidigt då man diskuterar. Man lyckas då man försöker inse att temperamentet ofta ger känslor fel proportioner och om man försöker ta det lugnt, får de så småningom sina rätta proportioner.
Att vara snäll med alla människor man möter är viktigt. Att vi möter varandra med respekt är viktigt, speciellt idag, då vi möter tankar i samhället att människors värde är relativt. Om de är produktiva, så är de mera värda. Om människor är från ett annat land, är denna människa inte lika mycket värd som finländaren. Om människor är arbetslösa, så kan de få sitt fulla värde tillbaka om de bara skulle försöka tillräckligt mycket och få det där jobbet och lyckas.
Därför är nyårslöftet att vara snäll med alla människor viktigt att göra varje nyår, tja, varje dag i det nya året. För det är mera ömhet, respekt, kärlek och ljus världen och vi människor behöver, inte krav, eller mörker! Gott nytt år!
Maria Wikstedt
Präst i Åbo svenska församling
Spaltaren är en andlig betraktelse som koordineras av Åbo svenska församling.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter