Förflytta dig till innehållet

”Jag är imponerad över Åbo svenska församling”

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Kyrkan. För ett år sedan fick jag i församlingsvalet förtroendet att representera Åbo svenska församling i både samfällighetens fullmäktige och i församlingens eget församlingsråd.

Åbo och S:t Karins samfällighet består av tio församlingar som äger och förvaltar 10 kyrkor, 24 församlingshem och 16 bostadshöghus. Det finns närmare 240 fastigheter och totalt cirka 1 000 bostäder och landområden omfattande 400 hektar. Samfälligheten inkasserar årligen cirka 32 miljoner euro i kyrkoskatt.

Vi förtroendevalda har ett stort ansvar i att förvalta all egendom för att erbjuda de fysiska men också de ekonomiska ramarna för det mångsidiga och värdefulla arbetet som kyrkan och vår egen församling gör.

Jag är imponerad över Åbo svenska församling. Vi har en aktiv skara unga personer som deltar i gudstjänsterna, musiklivet blomstrar och närmare 100 barn sjunger i barnkören, familjeläger samlar ensamstående, ungdomshålan erbjuder aktiviteter för äldre barn, det finns eget program för unga vuxna, bönegrupper, lunchträffar och retriter för vuxna och diakoni i krissituationer för dem som behöver hjälp och tröst.

Samtidigt har jag insett att kyrkans verksamhet är ganska främmande och byråkratisk för gemene församlingsmedlem. Likaså de beslutsprocesser som gäller både samfälligheten, Borgå stift och Kyrkomötet.

Min insändare är ett sätt att sprida kunskap om kyrkan och jag vill att kyrkan ska ha en aktiv roll i samhällelig diskussion, att kyrkan ska stöda varje församlingsmedlem i att finna sin egen identitet som kristen.

Nu har jag beslutat ställa upp i valet av lekmannaombud till Kyrkomötet, kyrkans högsta beslutande organ. I det valet i början av februari röstar endast de personer som är medlemmar i ett kyrkofullmäktige eller ett församlingsråd.

Det är många val på gång.

Ulla Achrén

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter