Förflytta dig till innehållet

Jag anklagar!

Precis som Emil Zola för 117 år sedan säger Anais Duong-Pedica “Jag anklagar” i ÅU den 31 maj. Åbo Akademis jämställdhetsplan säger hon vara ett exempel på ojämlikhet på grund av formuleringen “Det finländska jämställdhetsidealet kan stå i konflikt med normer inom kulturer utanför Finland”. Hon anser att personalen vid Åbo Akademi bör utbildas i att upptäcka rasism, övertramp ska leda till disciplinära åtgärder, universitetet ska anlita avlönade experter för jämställdhetsarbetet.
Jag har i 40 års tid undervisat kvinnor och utländska studenter, tenterat kvinnor, lett kvinnors diplomarbeten och kandidatarbeten, spelat i orkester med kvinnor och utländska studenter, och speciellt förr i tiden varit på mer eller mindre blöta fester med kvinnor och utländska studenter. Jag har eventuellt varit lyckligt okunnig om verkligheten när jag inte kan påminna mig att i verkligheten ha sett ett enda exempel på sexuellt trakasseri eller rasism. Inte heller har jag upplevt någon konflikt med normer inom kulturer utanför Finland. De manliga utländska studenterna har uppfört sig oklanderligt. Vi har alla varit goda vänner och kolleger oberoende av kön.
Förvisso kan man ha gjort sig skyldig till någon snuskig vits ibland speciellt i påstruket tillstånd, och någon beundrande komplimang till en kvinna kan kanske uppfattas som sexistisk. Men vissa flickor är också ganska bra på dåliga vitser.
Speciellt minns jag min första afrikanska student på 1980-talet som efter stora initiala problem med vår hjälp lyckades lära sig svenska och till sist blev internationellt framgångsrik diplomingenjör, samt nu senast en muslimsk kvinnlig student som gjorde fantastiskt bra arbete. Trots kulturskillnaden tycker jag vi blev riktigt goda vänner.
När man i arbetslivet och nu som pensionär ofta har stött på kvinnliga diplomingenjörer från Åbo Akademi har det alltid varit kram och kärt återseende. Om de kanske någon gång har upplevt sig sexuellt trakasserade, vilket man ju inte kan veta säkert, verkar de inte i alla fall komma ihåg sin studietid med någon större bitterhet precis.
Jarl Ahlbeck
Pensionerad vit heterosexuell politiskt konservativ ingenjör

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter