Italienaren Antonio, 27, kom till wc-stolsfabriken för att lära sig - och har gjort intryck på Ekenäsborna
Geberits fabrik i Ekenäs där man tillverkar wc-stolar, handfat och andra keramiska sanitetsmöbler hör till den globala koncernens föregångare när det gäller automation.
Det har fört en ung italiensk ingenjör till Björknäs i Ekenäs. Antonio Rinaldi heter han.
Han är den första utländska ingenjören på fabriken i Ekenäs som tar del av Geberitkoncernens utbildningsprogram OPD (Operations Development Program).
Rinaldis hemfabrik ligger i Gaeta mellan hans hemtrakt Napoli och huvudstaden Rom. Rinaldi hade en praktikperiod på fabriken i Bromölla i Sverige när han ansökte till utbildningsprogrammet OPD.
– Man ville skicka mig till en välutvecklad fabrik för att jag skulle lära mig saker och ta med mig kunskapen hem till fabriken i Italien, säger Rinaldi.
Med sina närmare 180 anställda hör Geberit i Ekenäs till de mindre eller medelstora fabrikerna i Geberitgruppen. En orsak till personalmängden är den höga graden av automation.
– Om vi göt förhand skulle vi vara dubbelt så många. Men att utveckla processerna är en tvungen sak om man vill gå framåt, säger fabrikschef Matts Lundström .
Hur kommer det sig då att just Ekenäsfabriken ligger i automationens framkant?
– Utvecklingen påbörjades i rätt tid. Det var redan i slutet av 90-talet på den finska ägarens tid. Man ville förstås börja med de närmaste fabrikerna. Men det kostar att investera. Trots automatiseringen måste alla skift ha kunnig personal på plats, säger Lundström.
Tuff urvalsprocess
Det är främst Ekenäsfabrikens automatiserade högtrycksgjutning som sticker ut i jämförelse med många andra fabriker där man till exempel fortfarande gjuter för hand.
– Våra processer är mer utvecklade än på många andra håll. Men vi ska fortsätta utveckla oss. Vi har också mycket att lära oss av andra bland annat inom mekanik, automation och projektledning, säger Lundström.
– Vi skulle vilja ha någon ung ingenjör från Finland ut i världen också, säger personalchef Camilla Karlsson .
– Det är förstås en hård urvalsprocess eftersom man blir lovad ett bra jobb inom koncernen. Men det gynnar både gruppen och individen. Det är en intressant möjlighet för yngre ingenjörer att få foten in i branschen. Det finns 26 fabriker i koncernen så det finns massor av alternativ, säger Lundström.
Modernisering
Det är samtidigt fråga om ett slags tyst eller inte så synlig modernisering inom koncernen.
– Det är en investering i människor. Det är kostnader som är svåra att hålla koll på, säger Karlsson.
– Men en ung person som går med i programmet och kommer tillbaka med ny kunskap är en ytterst värdefull tillgång, säger Lundström.
Programmet riktar sig i huvudsak till nyutexaminerade eller till personer som är i slutskedet av sina studier. Men man kan också ha jobbat några år innan man tar del av programmet.
– Det är en helt annan sak att komma direkt från universitetet som jag än att ha lång arbetserfarenhet bakom sig. Man börjar från noll, säger Rinaldi.
På fabriken i Ekenäs har Rinaldi utfört projekt inom flera olika områden, från små projekt till större. Det har handlat om bland annat glasyråtervinning och lyftanordningar.
Vissa har projekt har redan förverkligats medan andra kommer att bli klara efter att Rinaldi lämnat fabriken.
– Vi behöver kompetenta projektledare på fabriken. Projekten tar aldrig slut, säger hans mentor Stefan Hildén som är teknisk projektchef på fabriken.
Själv har Rinaldi noterat att det finns skillnader i organisationen och i hur arbetet är strukturerat om man jämför med fabriken i Italien.
– Här ser man strukturerna tydligare än hemma. Men hierarkin är plattare. Alla är på samma nivå oberoende av position i organisationen. I Italien är hierarkin mer traditionell.
Förutom den tekniska kunskapen kommer Rinaldi att ta med sig kunskapen om hur man strukturerar jobbet här och hur man utför sitt jobb dagligen.
– Jag observerar mina kolleger, anpassar mig till deras sätt och tar med mig styrkorna i den kulturen. Sådant kan man inte lära sig i en bok, säger han.
Alla får ett eget "God morgon"
Det är tydligt att den ödmjuka 27-åringen från Napoli är en omtyckt person på fabriken. Det är naturligtvis fräscht med någon som säger godmorgon till var och en på kontoret personligen när han anländer på morgonen.
– Det är väldigt stimulerande för organisationen att få nya intryck via personer som Antonio, säger Lundström.
Man lär sig se annorlunda på saker.
– Det som är självklart för oss behöver inte alls vara självklart utomlands, säger Hildén.
– Det är få bolag i våra trakter som hör till så här stora internationella koncerner. Det måste vi dra nytta av, säger Lundström.
Man har också haft nytta av att Rinaldis modersmål är italienska. Av en händelse har man haft mycket samarbete med italienska underleverantörer medan Rinaldi varit i Ekenäs.
– Vi hade tur att Antonio råkade vara här just nu.
Efter julledigt blir det Portugal
Det har snart gått två år sedan Rinaldi tog flyget från Rom och hamnade i Ekenäs en svinkall dag i mitten av januari 2021 under rådande coronarestriktioner som lättade först på sommaren. Den första dagen hittade han inte fabriken. Följande morgon hade dörrarna på hans bil frusit fast. Han kan skratta åt det nu.
– Det är sådant som gör att man växer som människa, säger Rinaldi.
Antonio har valt att stanna i Ekenäs hela tiden fast programmet inte kräver det. Han har bara rest hem två gånger per år.
– Jag har förstås saknat min familj och kanske vädret, speciellt på vintern. Men den italienska maten kan jag laga hemma. Alla ingredienser finns i affären.
Programmet är fyraårigt så att man tillbringar två år på en fabrik och två år på en annan innan man återvänder till moderskeppet. Den 12 december kommer Rinaldi att flyga hem till Italien för att fira jul. Den 1 januari börjar hans nästa jobb på Geberits fabrik i Lissabon.
– Det är klart att jag kommer att sakna Ekenäs och människorna här. Om man bor två år någonstans så hinner man skapa kontakter.