Förflytta dig till innehållet

Istället för Gallen-Kallela och Schjerfbeck — Veritas väggar pryds nu av barnkonst!

Jessica Ålgars och Sonja Lillhonga bredvid en av väggarna som pryddes av de anställdas barn under förra veckans fredag. Foto: Robin Sjöstrand

När du kommer uppför trapporna till fjärde våningen i Veritas kontor, så möts du av en mörk rambeklädd tavla i klassisk stil  — på väggarna överlag hänger målningar av konstnärer som Akseli Gallen-Kallela, Helene Schjerfbeck och Axel Edelfelt.
Men på väggen som angränsar till tavlan hittar du istället något som gränsar till modern konst.
I fredags hade försäkringsbolaget Veritas sin första ta ditt barn till jobbet-dag någonsin, och en av aktiviteterna barnen fick prova på var att rita på väggarna i det gamla jugendhuset – med tusch!
– När vi planerade dagen så var vi beredda på kanske fem till tio barn, men så många visade intresse att vi fick sätta gränsen vid 30, säger Veritas information Jessica Ålgars och skrattar.
Slutligen blev det totalt 28 barn i åldrarna 2–16 som följde med föräldrarna till jobbet.

Roligare dag än vanligt

Kommunikationsgruppen, som ansvarade för planeringen, var de som kom på idén med att rita på väggarna. Eftersom huset ska renoveras om ett drygt år, och Veritas kontor då flyttar till Kuppis, så kände personalen att väggarna gott kunde leva upp lite fram tills dess.
– Vi kollade saken med ledningen och idén fick tummen upp, säger Ålgars där hon står bredvid klotterväggen som är pyntad i rosa och grönt.
Personalspecialist Sonja Lillhonga var den som fick i uppdrag att övervaka barnen och hon berättar att hon hade en mycket roligare dag än vanligt – även om hon på kvällen kanske var lite tröttare än normalt.
– Barnen fick välja mellan tre uppgifter. Antingen kunde de rita på väggen, eller så kunde de planera vårt kommande kontor, eller så fick de ta över företagets konton på sociala medier, säger hon.
– Det kom en hel del intressanta insta-stories den dagen, fyller Ålgars i.

30 toaletter för att slippa kö

I planeringen av det nya kontoret fick barnen den nya bottenplanen som grund och sedan kunde de ändra den enligt behov. Nya inredningsdetaljer som kom upp var bland annat swimmingpool, biljardbord och hästparkering.
– Och här har vi väldigt många toaletter, så att man inte behöver köa. Jag fick förklaringen att det ofta är kö på dagis, säger Ålgars och visar en plan som har sammanlagt 30 toaletter inritade för den våningen.

Här är ett av barnens planritning för Veritas nya kontor, med bland annat bollhav, tennisplan och 30 toaletter. Foto: Robin Sjöstrand


De som valde att rita på väggen fick snabbt slut på yta, och klottret spred sig snabbt ut i personalkorridoren.
– Personalen i ändan av korridoren kom ut och lockade barnen ännu längre in, så att de också skulle få lite konst. Nu är alla på våning tre avundsjuka på de som jobbar här på fyran, säger Ålgars.
Hon hoppas att Veritas idé nu ska sprida sig till andra företag.
– Förhoppningsvis finns det andra som kan ta efter den här idén. Det är definitivt en glädjspridare!

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter