Förflytta dig till innehållet

Isolerad på ön sedan Finferries tog över trafiken

Ett trafikljus på en färja. På bilden står ÅU debatt.

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Skärgårdstrafik. Staten bör försöka sörja för att skärgårdens bofasta befolkning till sitt förfogande har en med hänsyn till boendeförhållandena, utkomstbetingelserna och skötseln av nödvändiga angelägenheter erforderlig trafik- och transportservice, som är så smidig som möjligt samt avgiftsfri eller prismässigt skälig.

I lagen om främjande av skärgårdens utveckling nämns basservice och specialservice.

Utöver vad i 5 § är stadgat bör stat och kommun draga försorg om att skärgårdens bofasta befolkning har tillgång till övrig basservice samt i skärgårdsförhållanden nödig specialservice till skälig kostnad och på skäligt avstånd. Såsom i 1 mom. avsedd basservice anses sedvanlig närservice i fråga om hälso- och socialväsen, skol- och kulturväsen, handel och telekommunikationer samt elenergi.

Ovanstående taget ur lagen om främjande av skärgårdens utveckling.

Sedan Finferries tog över trafiken är jag närmast isolerad på min hemö Salmis i Iniö. Senaste slaget kom i dag då en tur på torsdagen till huvudön Norrby togs bort.

Nu har jag tillgång till butik och post en gång i veckan och tidtabellen är sådan att hela dagen är jag på den färden.

Jag kommer inte härifrån om jag vill åka bort ett veckoslut och söndagsturen till Norrby har också fallit bort. Det går inte att rösta i valtider eller åka via Heponiemi som är enda smidiga vägen. Vill jag åka bort en måndag eller tisdag väntar jag på buss 5-6 timmar!

Hälsocentralen kommer jag inte heller till om jag behövde läkare.

Hur tolkas ovanstående lag och vem gäller den?

Jag har ärende in till Helsingfors den 1-4 juni och har ingen aning om hur jag ska komma dit när jag blivit isolerad på min ö, när båtturen bara plötsligt tas bort.

Varje gång en tidtabell ändrats har det blivit sämre med förbindelserna och ingen hänsyn tas till busstidtabellerna.

Evelis Ramström

Dela artikeln

2 kommentarer: “Isolerad på ön sedan Finferries tog över trafiken

  1. Monica Forssell skrev

    Hej! Vi ber om ursäkt för den missvisande bilden. Den har nu bytts ut. Mvh Monica/ÅU

  2. Evelis Ramström skrev

    Min insändare gäller inte ms Aura. Salmis trafikeras av ms Finnö, vars tidtabell försämrades igen förra veckan. Två dagar har jag kunnat åka till huvudön Norrby och också då vid behov vidare till fastlandet – nu togs torsdagen bort, en tur dom varit min enda länk bort över ett veckoslut

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter