Islossning för TPS i slutperioden

TPS andre målskytt Erik Nyström håller sig framme och oroar en osäker Mika Järvinen mellan Sportstolparna. Foto: Mats Lundberg

ISHOCKEYLIGAN

I två perioder bjöd ett segt TPS in gästande Sport till både till seger och poäng inför halvtomma läktare i Åbohallen. I den tredje akten tog sig de svartvita samman och nitade in fem kassar bakom målvakten Mika Järvinen som inte hade sin bästa kväll i karriären.

Ketchupeffekten gav en siffermässigt glänsande seger med 7–2. Men ska sanningen fram var TPS inte så bra att laget förtjänade utklassningssiffrorna.

Tränaren Kalle Kaskinen summerade det hela ganska väl med sin syrliga kommentar efter eldupphör.

– Period ett var horseshit (hästskit), den andra bullshit från vår sida. Den tredje var sedan lysande och siffrorna sköt i höjden. Men i fortsättningen behöver vi nog spela bra i mer än en period för att vinna.

Första tredjedelen bjöd på oorganiserad ishockey från bägge sidor. Lite tursamt – och tack vare Järvinens osäkra agerande – gick hemmalaget upp till en missvisande 2–0-ledning.

Efter två fullträffar mot slutet av de bägge första perioderna var Vasalaget i kapp och många anade att de skulle få uppleva dramatik under de sista tjugo minuterna.

Så blev det inte den här gången. TPS rivstartade och skickade in två puckar bakom mål-Järvinen genast i inledningen. Ilari Filppula hade rentav råd att missa en straff utan någon som helst konsekvens.

Filppulas första formation med Jasper Lindsten och Tomi Kallio på yttrarna levererade precis då det behövdes. Lindsten satte in 3–2 efter dryga minuten och därefter var lyfte sig varje Åbospelare.

I tekningen efter att Filppula bommat sin straff var han alert och fem sekunder senare kunde Kallio efter klapp-klapp-spel göra 4–2. Österbottningarnas kampmoral svek och TPS kunde fortsätta sin målorgie.

Petrus Palmus historiska första ligamål gav 5–2. Kallio och andre veterananfallaren Éric Perrin strödde ytterligare salt i motståndarnas öppna sår och visade att fyrtio år inte är någon betungande ålder för ishockeyspelare av i dag.

– Efter två helt skapliga perioder hände något i den sista. Vi gjorde oss skyldiga till barnsliga fel och tappade all markering. Det är bara att glömma det här och ta nya tag i nästa omgång, sade Sportlotsen Tomek Valtonen, väl medveten om vilken tung bussresa norrut han och hans adepter hade framför sig.

Tisdagens seger innebär att TPS har tolv raka segrar över Sport. En svårslaget facit i en liga där alla kan slå alla.

TPS fortsätter med två bortamatcher; mot SaiPa på fredag och KalPa på lördag. Följande hemmamatch spelas nästa tisdag då Pelicans gästar Åbohallen.

TPS–Sport 7–2 (2–1, 0–1, 5–0)
I:
16.37 Éric Perrin (Patrik Virta, Petrus Palmu) 1–0, 18.15 Erik Nyström (Lucas Ekeståhl-Jonsson, Elias Karvonen) 2–0, 19.16 Oskari Manninen (Joel Kiviranta, Sam Povorozniouk) 2–1.
II: 38.44 Ari Gröndahl (Robin Salo, Ville Viitaluoma) 2–2.
III: 41.11 Jasper Lindsten (Tomi Kallio, Ilari Filppula) 3–2, 43.40 Filppula misslyckat straffslag, 43.45 Kallio (Lindsten, Filppula) 4–2, 50.18 Palmu (Virta, Ekeståhl-Jonsson) 5–2, 53.18 Kallio (Ekeståhl-Jonsson, Filppula) 6–2, 58.44 Perrin (Virta, Ilkka Pikkarainen) 7–2 (pp).
Utvisningar: T 3×2 min, S 3×2 min.
Mål/powerplay: T 1/3, S 0/3.
Målvakter: Oskari Setänen T 2+13+4=19, Mika Järvinen S 6+5+11=22.
Skott: 47–35 (13–8, 11–18, 23–9).
Domare: Jari Leppäalho–Anssi Salonen.
Publik: 3598.
Planens lirare: Jasper Lindsten, TPS.