Förflytta dig till innehållet

IS: Familjen till pojken som avled efter konditionstestet vill varna andra

Enligt dokument som Ilta-Sanomat sett hade pojken undersökts på sjukhus upprepade gånger – men diagnosen kom för sent.

Pojken i årskurs åtta i Tiistilän koulu i Esbo omkom till följd av en sjukdomsattack som skedde under en gymnastiklektion i mitten av september. Under lektionen hade eleverna deltagit i det nationella Move!-testet som inkluderar skyttellöpning, även känt som beep-test.
Efter dödsfallet avbröt flera städer testerna, men en vecka senare meddelade Utbildningsstyrelsen att det inte finns någon orsak att göra det och att testet bör återupptas med det snaraste. Då kommenterades inte det aktuella fallet.
Familjen till den avlidna pojken har nu valt att tala ut i Ilta-Sanomat. Enligt mamman började den 13-årige pojkens skoldagar som alla andra, men efter några minuters skytteltrafik började han må illa och gick till toaletten för att spy. När ambulansen kom till skolan var pojken medvetslös, och nästa dag avled han på sjukhuset.
Enligt familjen var det Move!-testet som utlöste reaktionen som ledde till döden, men orsaken var en sällsynt medfödd sjukdom. Pojken hade tidigare kräkts och svimmat, även i skolan, men diagnosen fick familjen först när han kom in den sista gången.
Familjen vill nu få upp andras ögon för vad odiagnosticerade medfödda hjärtfel kan leda till, och valde därför att ta kontakt med tidningen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *