Förflytta dig till innehållet

”Invandringspositiv attityd” efterlyses när utländska experter föreslås få snabbare visum

Centralhandelskammaren kräver att regeringen främjar arbets- och utbildningsrelaterad immigration på alla sätt den kan. Enligt föreningen behöver Finland mer invandring för att säkra tillgången till arbetskraft.

Centralhandelskammaren efterlyser en ”invandringspositiv attityd”. Föreningen vill bland annat ha en sänkning av minimiinkomsten för utländska arbetstagare som vill ha sin familj till Finland.

Migrationsverket förutsätter att försörjningen av familjemedlemmar till personer som beviljats uppehållstillstånd i Finland är tryggad på andra sätt än med sociala förmåner, och det finns minimigränser för hur mycket inkomster som behövs för detta.

Vidare föreslår Centralhandelskammaren ändringar i regeringens proposition om så kallade D-visum. Regeringen har som avsikt att införa ett nationellt D-visum som möjliggör ett snabbare förfarande för uppehållstillstånd för utländska experter och tillväxtföretagare samt deras familjemedlemmar.

Enligt regeringen gör D-visumet det möjligt för utlänningar att resa till Finland genast när uppehållstillståndet beviljats. Centralhandelskammaren vill att Finland börjar bevilja D-visum redan i det skedet som en ansökan om uppehållstillstånd har lämnats in.

Dessutom hoppas Centralhandelskammaren på en utvidgning av D-visumet så att det skulle gälla också studerande och andra arbetstagare än experter och tillväxtföretagare.

Riksdagen behandlade i onsdags oppositionspartierna Sannfinländarnas och Rörelse Nus interpellation om regeringens planer på att göra ändringar i utlänningslagen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter