Förflytta dig till innehållet

Invånarmötet på Kimitoön hade många vittnen

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Kalevi Sorsa lär i tiden ha sagt, att då man talar med Paavo Väyrynen, så bör man se till att man antingen har gott om vittnen, eller att man bandar samtalet.
Efter min senaste insändare fick jag först epost och sedan också ett telefonsamtal av kommundirektör Anneli Pahta, som ansåg att jag hade missförstått det hon sagt på medborgartillfället den 6.2.2019. Jag hade inte ens hunnit se epostmeddelandet innan telefonsamtalet.
Nu råkar det ju finnas gott om vittnen. Fullmäktiges ordförande räknade till 164 närvarande, vilket han förkunnade i ett skede för de församlade.
Yttermera finns det nu en inspelning av mötet också, till allmänt beskådande på Youtube.
Man hittar den om man söker på ”Kimitoöns invånarträff”. Fast man kan ju inte så noga veta hur länge den får finnas där. Men så länge den finns där, har allmänheten möjlighet att lyssna till kommundirektörens brandtal om fastighetsvärden och konsulter och höra exakt vad som sades. Om den där videon nu händelsevis skulle försvinna, så har jag sparat en kopia åt mig själv. I fall det skulle behövas att man har den där inspelningen också i framtiden.
Sedan har jag friskat upp mitt minne. Jag har studerat Kimito kommuns budget för år 1982. För övrigt den första som jag var med om att besluta om.
Jag sökte egentligen lite annat i den, men rubriken Kommunalhemmet kom emot till först. Det var ju lämpligt. Alma-hemmet hette så år 1982. Visserligen fanns endast den gamla delen då, men ändå.
Och precis som jag kom ihåg så fanns allt på ett och samma ställe dåförtiden i budgeten.
Där fanns t.ex. hyresvärde (62660), underhåll av byggnaden, underhåll av maskiner och inventarier, avskrivningar på byggnaden (20600), ränta på anläggningstillgångar (49500) och så vidare. Inkomster totalt 674000, statsbidraget på 23000 inbegripet. Utgifter totalt 1719420:- Och nettot 1045420:-
Om man dessutom håller i minnet att fullmäktige den tiden formellt godkände alla de undermoment som jag nämnt, vart och ett skilt för sig, så kan man nog befara att den tidens fullmäktige synnerligen väl kände till vad verksamheten i kommunalhemmet kostade kommunen. Det var långa budgetmöten. Så där 8-10 timmar eller t.o.m. mera, kunde vara helt normalt för ett budgetmöte då.
I dag är det inte alls lika tydligt i budgetboken, fast man numera använder konsulter i kvadrat och kubik. Det gjorde man inte i och för budgeten 1982. I alla fall inte närmelsevis lika mycket som nuförtiden. Fullmäktige behandlar numera budgeten på ett par timmar, om ens det.
Men enligt Pahta på mötet den 6.2.2019 så behöver man konsulter för att man i kommunen skall veta de rätta värdena. Nog visste man förr också. Utan dyrbara konsulter. Kanske till och med bättre än nuförtiden.
Nu kan man då höra på Pahtas brandtal om konsulter på Youtube. Pahtas brandtal börjar strax efter 2 timmar och 4 minuter av hela inspelningen på 2 timmar och 29 minuter, i fall man nu endast vill lyssna på lovsången till konsulterna.
Ingmar Forne

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter