Förflytta dig till innehållet

Intresset för att bli lärare ökar – ÅA fick sex procent flera ansökningar jämfört med i fjol

Bråkräkning. Klassläraren Bodil Sjögren hjälper Lina Nygrén (närmas) och Robert Kallio med räkneuppgifterna.


Det slogs nytt rekord i antalet ansökningar till klasslärar- och språkbadsklasslärarutbildningen vid Åbo Akademi då vårens ansökningstid gick ut i onsdags.
Det skriver tidningen Läraren.
ÅA:s klasslärarutbildning lockade 239 sökande vilket är en ökning med sex procent jämfört med 2018.
Adderar man ytterligare de 61 ansökningarna till att bli språkbadsklasslärare vid ÅA till detta landar vi på totalt 300 sökande år 2019. 70 studerande antas. Ca 15 platser är öronmärkta för språkbadsklasslärare.

Populärt yrke

Till tidningen säger Fritjof Sahlström, professor i pedagogik och dekanus för fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier vid Åbo Akademi att utbildningen ger en tydlig proffesionsutbildning och att yrket upplevs som intressant, roligt och spännande.
– Det har ett anseende i samhället som känns attraktivt när man är i 18-årsåldern och funderar vad man ska ta sig till i livet. Det är inte krångligare än så, säger Sahlström.
Också Helsingfors universitets lärarutbildning fick flera ansökningar än i fjol. Universitet lockade 200 sökande. Det är en ökning med 4,7 procent jämfört med 2018. 40 studerande antas till utbildningen.
Erika Löfström är ansvarig för den svenska klasslärarutbildningen.
– Siffran vittnar om att lärarutbildningen fortsättningsvis har uppskattning i vårt samhälle och att läraryrket är ett attraktivt yrke för många, säger hon till Läraren.
LÄS OCKSÅ:
ÅA:s ansökningssiffror steg i för andra året i rad – psykologi och ekonomi är de populäraste ämnen

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter