Förflytta dig till innehållet

Internationella stjärnor och finlandssvensk ståuppkomik på Åbo musikfestspel 2019

Hélène Mercier och Louis Lortie på Åbo musikfestspels avslutningskonsert i Sigynsalen 2018. Pressfoto


I år ordnas Åbo musikfestspel för 60:e gången. Det gör festspelen till Finlands äldsta kontinuerligt arrangerade festival.
Programmet har planerats av dirigenten Klaus Mäkelä och består av över 40 konserter och andra evenemang.
Vid festivalen uppträder internationella stjärnor som sopranen Nadine Sierra och pianisten Khatia Buniatishvili, utländska orkestrar från Åbos vänstäder såsom Concerto Köln och Marinskijorkestern från S:t Petersburg samt unga finländska och utländska förmågor.
Konserterna hålls i bland annat Konserthuset, Sigynsalen, Domkyrkan, Åbo slott samt herrgårdarna Qvidja och Brinkhall.
Festivalen öppnas med en konsert där operasångarna Ian Bostridge och Dorothea Röschmann uppträder tillsammans med Klaus Mäkelä och Åbo filharmoniska orkester. Senare under veckan bjuder Claes Andersson och Julia Korkman på jazzkonserter i Åbo slott.
– Vid 60 års ålder är Åbo musikfestspel ett mer aktuellt evenemang än någonsin tidigare. Jag är mycket stolt att kunna välkomna en konstnärsskara av internationell toppklass till Åbor, med musik ända från 1600-talet till nutiden, säger Klaus Mäkelä.

Finlandssvensk ståuppkomik

Den 13 augusti blir det finlandssvensk komik då André Wickström uppträder på Runsalavarvet. Samma kväll uppträder också beatboxaren Felix Zenger och rapparen Tommy Lindgren, känd som frontman i the Don Johnson Big Band.
Musikfestspelen gästar också Pargas kyrka den 15 augusti med konserten ”Tidsresa”, med musik ända från 1604 till nutid.

Diskussionserie hör till årets nyheter

Nytt för i år vid musikfestspelen är en serie diskussioner och föreläsningar. I år hör bland annat tenoren Ian Bostridge till talarna. Festspelen samarbetar också med Europaforum i Åbo och som ett slags tjuvstart på det blir det diskussion på tyska i Åbo stadshus den 22 augusti.
Tysklands tidigare finansminister Peer Steinbrück diskuterar då med Paavo Lipponen.
Hela festivalprogrammet hittas på hemsidan turunmusiikkijuhlat.fi.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter