Förflytta dig till innehållet

Utländska gäster bekantade sig med Iniös natur

Utländska gäster på Iniö. Foto: Klara Fält


Den årliga LINC-konferensen ordnades i år i Raumo och Nystad, och på onsdagen besökte ett femtiotal av över 300 konferensdeltagare även Iniö.
-Vi valde att besöka Iniö eftersom vi ville se något nytt. Hemma har vi ju varken hav eller skärgård, berättar Victoria Grasl och Margt Nöhrer från Österrike.
-Vår Leader-grupp där hemma jobbar främst med projekt som berör turism och jordbruk.

Vad är Leader?
Leader-grupper finns på alla landsbygdsområden i EU-länder.
Grupperna arbetar för att EU-stöd ska vara tillgängliga på gräsrotsnivå och för att människor ska kunna påverka utvecklingen lokalt.
Leader-grupper beviljas EU-finansiering till olika projekt och hjälper sedan till med planeringen och genomförandet.
Mer om verksamheten hittas på leadersuomi.fi.

Konferenserna fungerar som en årlig träff för Leader-grupper runtom i Europa, och tanken är att deltagarna ska utbyta idéer och knyta samarbetskontakter.
I år kunde konferensdeltagarna välja mellan sju olika besöksmål som alla på olika sätt behandlade årets tema, ”Nature and Blue Economy” (Naturen och hållbar användning av havets resurser).

Ville se mera av skärgården

Achim Kistner från Tyskland har varit i Finland kring 20 gånger och hans Leader-grupp har samarbete med en grupp i Tammerfors området. Han har tidigare bland annat besökt Houtskär.
-Jag ville se mer av skärgården och valde därför att komma till Iniö, säger Kistner. Främsta orsaken till att jag deltar i LINC-konferenser är för att träffa människor från olika länder och knyta kontakter. Jag tycker det är speciellt viktigt nu då nationalismen i Europa är så stark.
Kistner påpekar också att man får ett helt annat perspektiv då man faktiskt besöker ett ställe istället för att bara sitta i ett konferensrum och diskutera.
Man får idéer som sedan kan implementera hemma, fast ofta i lite annan form då miljöerna kan vara väldigt olika.
-Syftet med Iniöbesöket är att gästerna ska få bekanta sig med lokalt utvecklingsarbete i skärgården, berättar Emil Oljemark, verksamhetsledare för Leader-gruppen I samma båt.
Gruppen, vars verksamhetsområde omfattar Pargas, Kimitoön och Gustavs, har i år fungerat som en av evenemangets arrangörer.
Överlag verkar konferensdeltagarna väldigt nöjda med vandringen i det soliga vädret, och flera kommenterar den vackra naturen i Iniö.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *