Förflytta dig till innehållet

Internationella barndagen uppmärksammas på många sätt i Åbo – FN:s konvention om barnens rättigheter fyller 30 år

Ett mål med internationella barndagen är att väcka diskussion om barnens välmående. Foto: Maria Thölix


Den internationella barndagen på onsdag innebär många evenemang i Åbo. Tillställningar ordnas bland annat vid Kuppis idrottshall, på huvudbibliotekets innergård, i de ungas konst- och aktivitetshus Vimma, vid Åbo stadshus och i S:t Maries ungdomshus.
Dagen uppmärksammas också med flaggning på broarna över Aura å. Åbo stad deltar därtill för första gången i barn med på jobbet -dagen på fredag den 22 november.
Förenta Nationernas konvention om barnens rättigheter fyller trettio år. Jubileumsårets riksomfattande tema är ”Var och en får vara sig själv”.
Vid Kuppis idrottshall arrangeras evenemanget #MeTurku (My Equal Turku) på internationella barndagen – onsdag – klockan 12–15. Evenemanget är riktat till högstadieelever i årskurs sju och deras lärare. Klasserna har anmält sig på förhand. Evenemangets beskyddare är Åbo stadsdirektör Minna Arve. Eleverna får märken i sina evenemangspass för varje enskild aktivitet. Bland de klasser som lämnat in sina pass lottas det ut biljetter för hela klassen till Åbo Unga Teaters föreställning Supermarsu.
Under evenemanget uppträder också Youtubern Joona Hellman.
I ett samarbete mellan biblioteket och Äventyrsparken projiceras animationer på huvudbibliotekets innergårdsvägg. Animationerna har gjorts under Äventyrsparkens konstläger i år. Animationerna visas den 20–30 november söndag–torsdag klockan 16–24 och fredag–lördag klockan 16–04
Medlemmarna i kundråden för Åbo stads barnhem träffas på onsdag klockan 17–19 i De ungas konst- och aktivitetshus Vimma för konst, fika och ledig diskussion. Årets tema för kundråden har varit gemenskap, vilket också är temat för konstutställningen i Vimma.
Barnhemmens barn, deras handledare samt ledarna för stadens barnskydd och familje- och socialtjänsterna är alla med i evenemanget.
Vid S:t Maries ungdomshus ordnas det på onsdag klockan 18–20 en diskussionseftermiddag för ungdomar, beslutsfattare och dem som arbetar med unga. Under tillfället presenteras ungdomarnas bedömning av hobbymöjligheter och ungdomsgårdarnas verksamhet i Åbo. Dessutom kommer man diskutera om hur man tillsammans kunde utveckla dessa tjänster.
På torsdag är det jubileumsmöte för Barnens parlament i Åbo. Det är fråga om ett jubileumsseminarium för internationella barndagen. I seminariet deltar bland andra grundundervisningens servicechef Riikka Koivunen och Unicefs programchef Inka Hetemäki.
Åbo stad deltar för första gången som arbetsplats i den nationella barn med på jobbet -dagen på fredag. Det behöver inte vara en förälder som tar med barnet, en mor- eller farförälder, fadder eller någon annan nära vuxen till barnet ta också med barnet till sin egen arbetsplats. För att få ta med sitt barn till arbetsplatsen behöver man chefens godkännande samt anhålla om en ledig dag från skolan.
Internationella barndagen firas årligen den 20 november för att uppmärksamma FN:s konvention för barnens rättigheter. Målet är att väcka diskussion om barnens välmående.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter