Förflytta dig till innehållet

Internationalisering är en rikedom

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en debattartikel, åsikterna är skribentens egna.

Åbo Universitet och Åbo Akademi har ungefär 2200 internationella studeranden från 100 olika länder. Vid finländska högskolor, studerar över 20 000 utländska studerande.  Internationella studerande jobbar hårt för att lära sig en ny kultur och ett nytt språk, och integreras väldigt snabbt i samhället fast förändringarna är snabba.

Förutom själva flytten gör pandemin livet i ett främmande land, långt ifrån familjen, ännu svårare. 

De internationella studerandenas ansträngningar är otillräckliga om samhället inte accepterar och aktivt involverar dem. De behöver stöd från universiteten och de statliga programmen men även från samhället i allmänhet.

Mediernas sätt att beskriva internationella studerande och de påföljande diskussionerna påverkar starkt den allmänna opinionen. Integrationsprocessen kan då bli ännu svårare. 

Internationella studerande kan vara en viktig tillgång i det finländska samhället och ekonomin. Internationaliseringen och diversiteten bidrar till nya innovationer, ny kunskap och ökad kreativitet.

Integrationsprocessen borde vara ömsesidig och finländare borde vara medvetna om fördelarna som internationalisering medför. Alla ska bidra med att skapa en mer välkomnande atmosfär för alla. 

Aliisa Wahlsten, styrelseordförande Turun Yliopiston Ylioppilaskunta

Joonas Karlsson, styrelseordförande Åbo Akademis Studentkår

Anna Ryzhova, styrelsemedlem, Internationella ärenden, Turun Yliopiston Ylioppilaskunta

Emma Lundström, styrelsemedlem, Internationella ärenden, Åbo Akademis Studentkår

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter