Förflytta dig till innehållet

Intensiv idékläckning för Iniös framtid

NÄSTA STEG. En del av det som nedtecknades ska bli konkreta samarbetsprojekt med studerande vid Novia.


– Varför vill vi bo här? Man kan ju inte marknadsföra Iniö om man inte först har svar på det.
Frågan ställdes av Rolf Schwartz och Jens Jensén, som deltog i den stora idégenereringskvällen i Iniö på måndagen. I Församlingshemmet satt ytterligare ett femtiotal personer som funderade på tre frågor: Hur få fler inflyttare och unga återflyttare, hur skapa fler jobb, hur förlänga turistsäsongen?
Många sidospår i diskussionerna ledde tillbaka till samma bekymmer: bostadsbristen gör det svårt med fler jobb och nya invånare. Ett konkret förslag var att kartlägga alla tomma hus på Iniös öar och kanske kontakta deras ägare. Den åtgärden kunde vara en ögonöppnare som sänker tröskeln att reparera – eller kanske till och med sälja.
– Vi har många tomma hus och tomter här. Det finns de som flyttat bort men sparar för barn och barnbarn, säger Keistiöbon Bo Lindholm.
– Pargas stad äger själv inte mycket mark, tillade Jessica Blomqvist, som är född och uppvuxen i Iniö och nu arbetar där.
Lindholm och Blomqvist satt i samma grupp som Iniöbon Åsa Knuts och Heidi Paatero, ordförande för föreningen för deltidsboende.
– Vi måste försöka lösa frågor och inte bara prata om dem, konstaterade Paatero.

VERKSTAD. Hur skapa fler jobb? Den frågan tacklas här av Jessica Blomqvist, Max Lindholm (Novia), Åsa Knuts, Bo Lindholm och Heidi Paatero.


Den välbesökta kvällen var ett samarbete mellan föreningen Pro Iniö, Pargas stad och yrkeshögskolan Novias projekt Archipelago Business Development.
I Blomqvists, Knuts, Lindholms och Paateros grupp satt därför också Max Lindholm, som deltog i träffen som en del av sina studier vid Novia. De andra ville gärna höra vad som kunde få honom att som blivande företagare flytta till Iniö.
Schwartz och Jensén hoppades på riktad marknadsföring till yrkesgrupper för vilka Iniös läge fungerar bättre än för andra. De två räknar med att läget också är lämpligt för konferenser och företagsevenemang, med övernattning.
Diskussionen rörde sig på alla nivåer. Frågor ställdes om allt från skyltning vid vägen till ”sökmotoroptimering”, så att det som finns på Iniö hittas lättare med en googling.
– För många är Iniö en drive through-upplevelse där det är bråttom till nästa kö, hördes i sorlet.
Med jämna mellanrum påminde Hanna Guseff, coach vid Novia, om kvällens mål. Fokus skulle ligga på möjligheter och inte på det som nu upplevs vara dåligt.
– Vad har Iniö som är bra? Vad kan jag, vad brinner jag för? Om jag har ett problem, så känner jag kanske någon som kan hjälpa. Det är bra att tänka lite större än vad man egentligen vågar tänka, gav Guseff som vägkost.
Alla var inte riktigt nöjda med innehåll och tempo. Bland dem som gick ut en stund för frisk luft hördes kritik om att det snackades för mycket om sådant som andra redan diskuterat färdigt – nu borde man snabbt ta nästa steg.

KARTLÄGGNING. Ett sextiotal personer deltog i den intensiva idégenereringsverkstaden.


De flesta verkade ändå nöjda, och många förslag var mycket konkreta. Iniö föreslogs lansera en egen mindre ringväg eller en ny vandringsled tillsammans med närliggande kommuner. Andra såg outnyttjade möjligheter bland fågelskådare, geocache-letare och frisbeegolfare – alla redo att åka långa vägar för nya upplevelser.
Pro Iniös ordförande Janne Gröning nämnde ytterligare en målgrupp:
– Tidigare har det ordnats lägerskolor här. Barn som deltar får ett gott intryck som följer dem resten av livet.
Grönings grupp kom också med en innovativ idé: När insekter nu är godkända som livsmedel kunde säkert sådan företagsverksamhet finnas i Iniö.
Tillställningen var öppen för fast bosatta, deltidsboende, kommunalt anställda och företagare – i praktiken för alla intresserade. På plats från stadens sida var bland annat Pargas näringslivschef Tomas Eklund, som gladde sig över den stora uppslutningen.
– Den input vi får härifrån kommer tidsmässigt jättebra för Pargas nya strategi. Vi kommer att ha önskemålen härifrån i färskt minne.
Många lyfte fram stadens roll. Finns det jobb som inte är platsbundna utan kunde skötas från Iniö? Borde byarna detaljplaneras? Och hur blir det med finansieringen av utredningar och annat som föreslås av idékvällens deltagare?
Jessica Blomqvist sammanfattade det som flera andra sade.
– Pargas vågar inte röra oss, ta något från oss, men de vågar inte heller satsa här.

FRAMTIDEN. På idéverkstaden visade Jasper Blomqvist, Tess Blomqvist, Frida Björklund, Ida Blomqvist, Fanny Björklund och Ossi Pöyli sina visioner för Iniö.


I grannrummet var det lika intensivt. Där deltog Tess Blomqvist, Frida Björklund, Jasper Blomqvist, Ida Blomqvist, Ellen Nabbas, Ossi Pöyli och Fanny Björklund i idéverkstaden för barn. De fick också presentera sina visioner.
Nu gäller det för Pro Iniö att syna idéerna och tillsammans med Novia välja vad man går vidare med, säger Hanna Guseff. Hon räknar med att kvällen också kan ha gett stoff för examensarbeten.
– Det finns också en massa idéer som är sådana att vår hjälp inte behövs. Det viktiga är att ni nu delar med er av dessa idéer till andra. Ju mer ni nätverkar, desto större är chanserna att det blir något.
 

Ett plock ur kvällens idéer

  • Gör en marknadsundersökning bland turister i färjkön.
  • Samarbeta så att Iniö kan säljas med ”bröllop på paradisön”-tema.
  • Kartlägg vad folk köper. Behövs det kanske en egen Iniöpryl?
  • Gör Youtube-videor som sprider kunskap om kommundelen.
  • Ordna en bussresa för potentiella inflyttare som är nyfikna på Iniö.

Jessica Gröning

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter