Förflytta dig till innehållet

Boskap betade duktigt på Örö i sommar – Skärgårdshavets nationalpark har beställt hjälpen fem år framöver

Den här kvigan hoppade över staketet och visade med all tydlighet att den ville stanna kvar i Hitis skärgård, i Örös stora hagar. Foto: Jarmo Vehkakoski


Om någon trodde att en Highland Cattle-kviga inte kan hoppa över ett högt staket så tror han fel.
– Det gick i en blink, utan svårighet, och så snabbt att jag inte hann fota fastän jag hade kameran hängde runt halsen, säger fotograf Jarmo Vehkakoski.
Han är med sambon Terhi Julin skriven på Örö där Westankärrs gårds Highland Cattle-boskap har varit ett trevligt sällskap sedan i våras. Också 30 får har gården haft här för att på önskan av Skärgårdshavets nationalpark beta och åstadkomma ett öppet landskap.

Fick lämna tjuren som sällskap

Fåren har redan tagits hem, och nu har Westankärrs djuransvariga, Jukka Tobiasson, fått hem nästan all Highland Cattle-boskap.
– Alla var redan hopsamlade i en fålla men så hoppade en kviga över staketet. Vi fick lämna tjuren som sällskap. Nästa vecka gör vi ett nytt, tredje försök, säger Tobiasson.
Nu fick han sex djur hem men två blev kvar, alltså den egensinniga kvigan plus tjuren som kompis.
Förra veckan, då första försöket gjordes, fick han inget djur alls hem, de stack i väg åt alla olika håll. Andra försöket gjordes i torsdags.

Gjort vikarna vassfria

Boskapen har haft gott naturbete på Örö där de flitigt har betat av vassen.
– Det syns tydligen var de har betat. Storviken som förr var nästan igenvuxen är nu nästan vassfri, säger Tobiasson.
Sommaren 2019 återkommer djuren.
Ett femårsavtal har gjorts med nationalparken som äger Örö.

Jukka Tobiasson var försedd med knäckebröd som Highland Cattle-boskapen gillar. Transporten gick med boskapsvagn och traktor till förbindelsefartyget Stella och vidare till Westankärrs gård i Kimito. Foto: Jarmo Vehkakoski


Överens? Det har varit lite mobbning på gång den senaste tiden, kanske det var därför en kviga ville stanna då de andra redan var på väg. Foto: Jukka Vehkakoski


 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter