Förflytta dig till innehållet

Insändare: Vart ska barnen vid Kuratorsstigens daghem ta vägen?

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Vi föräldrar till barn vid Kuratorsstigens daghem har med oro följt med två frågor gällande de fysiska utrymmena: rivningsplanen av dagisbyggnaden och placeringen av förskolebarnen inom Cygnaeus skolas upptagningsområde nästa höst.

Studentbystiftelsens rivningsplan har uppenbarligen kommit som en överraskning för de flesta berörda. På föräldramötet 18.9 fick vi veta att daghemsverksamheten troligtvis fortsätter till våren 2019.

Detta besked skapar tvivel hos föräldrar med barn under dagisåldern hemma: är Kuratorsstigen ett bra alternativ, om det ändå ska rivas?

Vidare informerades vi om att Åbo stad har en tomt i Österås som ska ersätta Kuratorsstigen, men ingen närmare information om tidtabell eller beslutsprocess fanns till hands.

Vi föräldrar är väldigt nöjda med dagiset och beklagar därför förändringen. Samtidigt är det viktigt att blicka framåt, söka lösningar och agera snabbt. Vi anser att Åbo stad måste kunna lova att en ersättande, långvarig lösning står klar innan dagiset rivs.

Frågan om förskolebarnen är ännu mer akut. Det ideala vore att förskolebarnen skulle få gå förskolan i anslutning till lågstadieskolan. Men även en särlösning kräver ändamålsenliga utrymmen.

Det som frustrerar oss är ovetskapen och den delvis motstridiga informationen i frågan. I ÅU (ÅU.fi 29.8.2017) skrevs att det tilltänkta utrymmet, Yrkesinstitutets lokaler på Aningaisgatan inte lämpar sig för förskoleverksamhet då det inte finns någon gårdsplan. Kort därefter (ÅU 8.9.2017) informerades, att nämnden för fostran och undervisning trots detta beslutat att förskoleundervisningen för Cygnaeus upptagningsområde läsåret 2018-19 ordnas i detta utrymme. Det skulle kännas tryggare för barnen och för oss, om vi visste att våra barn får gå förskolan i utrymmen som lämpar sig för ändamålet.

Vi anser att Åbo stad bör besvara frågor kring den osäkerhet som dessa två situationer givit upphov till. Samtidigt är vi medvetna om att Kuratorsstigen och Cygnaeus inte är ensamma med dessa problem: det handlar om utrymmena för hela den svenskspråkiga dagvården, förskolan och skolan. Det som krävs är helhetsmässiga lösningar i möjligast snabb takt och långsiktiga, rejäla investeringar i barnens utbildning.

Heidi Henriksson
Alejandro Bravo
Elena Andelmin-Salo
Minna Sucksdorff
Maria Lundgren
Jessica Laukkanen
Niklas Sjöström
Lina Metsämäki

Föräldrar till barn vid Kuratorsstigens daghem

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter