Förflytta dig till innehållet

INSÄNDARE. Vart försvann Miljöuniversitetet Åbo Akademi?

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

ÅA. Med en annons i ÅU 4.11 önskar Åbo Akademi nyanställa Ekonomisekreterare, Innovationsspecialist, samt Chef för digital utveckling.
Ekonomisekreterare kan ju var bra att ha med tanke på hur digitaliseringen har komplicerat all redovisning.
Innovationsspecialist har jag faktiskt aldrig någonsin hört talas om trots att jag under min yrkesverksamhet uppfunnit det ena och andra både inom industrin och vid Åbo Akademi.
I stället för digital utveckling borde man satsa på digital avveckling. Min erfarenhet av universitetets digitalisering var nog att digitaliseringen leder till mera krångel vid datorn och mindre tid för forskning och undervisning.
Vid min pensionering avskaffades det lektorat i miljövårdsteknik jag innehade. Lektoratet (omfattade exempelvis vattenreningsteknik och rökgasreningsteknik) hade tillkommit på initiativ av salig Roger Broo, en framsynt man. Då ville även Åbo Akademi kallas Miljöuniversitet. Då det numera tycks finnas rikligt med pengar för byråkratiskt tjafs, kanske även detta för undervisningen och miljötekniska innovationer viktiga lektorat kunde återupplivas och lediganslås. Kompetenta sökande kan finnas både i Finland och i Sverige.
Eller har Miljöuniversitetet Åbo Akademi numerat skattat åt förgängelsen och miljötekniken med varm hand överlämnats åt Villmanstrands tekniska högskola som minsann har profilerat sig på detta trendiga område?
Jarl Ahlbeck
TkD, docent
Pensionerad lektor
i miljövårdsteknik vid Åbo Akademi

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter