Förflytta dig till innehållet

Insändare: Varför behöver Finland svenskundervisning?

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Jag har bott i Åbo i fyra år. Jag lärde mig svenska innan jag hade börjat lära mig finska.
Svenska språket har gjort det möjligt för mig (en spansktalande student från Colombia) att komma närmare Finlands kultur. Tack vare svenska språket kan jag gå på bio och njuta av finska biofilmer eller läsa de lokala tidningarna. Jag tycker att minoritetsspråk inte isolerar grupper utan de berikar samhället. Jag kan dock inte förklara varför många av mina finska kollegor mycket ofta uppvisar antipati gentemot svenskundervisning. Varför reagerar de negativt på chansen att ta kontakt med en del av sina egen historia?
Det finns människor som säger att det är orättvis att barn ges obligatorisk undervisning i det svenska språket. Att det skulle vara bättre om elever bestämmer frivilligt om de vill lära sig svenska eller inte. Men man kan inte bestämma i grundskola om man vill lära sig matematik heller. Vi vet ju att det är viktig att lära sig grundläggande matematiska principer. Jag tror att det är uppenbart för alla.
Några säger att svenskundervisning inte behövs för någon som bor i östra eller norra Finland. Men är det så? Hur kan man definiera vilket språk som behövs? Enligt arbetsmarknaden till exempel? Jag håller inte med detta koncept av “utilitarism”. Man behöver inte resa eller hitta ett jobb för att njuta av att lära sig språk. Att kunna läsa Cervantes eller Molière på deras egna språk är en tillräckligt god anledning för att lära sig spanska eller franska. Språk hjälper oss att känna andra kulturer bättre och ha ett starkt band med världen. Det spelar en speciell roll med ett lokalt minoritetsspråk.
De flesta människor behöver inte veta vad som hände den 6 december 1917. Den informationen är inte ”praktisk” för att lösa problem i vardagslivet. Många människor behöver inte veta varför andra världskriget eller det kalla kriget ägde rum och hur de påverkade Finland. Varför studerar man historia då? Historia ger oss själva ett perspektiv på den nuvarande situationen. Historia hjälper människor att besvara många frågor: vem är vi som samhälle och vilken är vår roll i världen. Historia är det bästa medlet mot isolationism (en verklig risk mitt i Trump-eran). Vi kan säga detsamma om svenskundervisning.
Svenskundervisningen påminner oss om några viktiga värderingar som Finland har. Vi borde vara stolta över att Finland skyddar språkminoriteter och är en del av den nordiska gemenskapen.
Därför anser jag att Finland behöver svenskundervisning. Trevlig svenska veckan!
Álvaro Augusto Sanabria Rangel
Master i mänskliga rättigheter vid Åbo Akademi Universitet

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter