Förflytta dig till innehållet

Insändare: Vårdrobot och AI-kritik

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Efter min insändare (ÅU 21.11.) fann jag på nätet synpunkter på vårdrobotar och digitaliseringskritik som kan vara relevanta att känna till. Kom bland annat till att min fråga ”Vem vill ha en vårdrobot?” kanske klingat för döva öron.
Den enda vårdrobot jag kände till var av den japanska typen. En större robot som t.ex. kan lyfta en människa till och från en rullstol, går på fyra hjul, har en stor klumpig ”fot” och liknar en isbjörn. Tänkte att en sådan till exempel kanske inte skulle passa i ett möblerat rum på ett äldreboende? Och att en klient i vårt land kanske inte skulle vilja skötas av en sådan? Och de är ju dyra att skaffa.
På finska heter vårdrobot ”hoivarobotti” och finns i olika varianter – konditionsrobot, intelligent rollator, fjärrstyrd robot, robotsäl, o.s.v.. Konditionsroboten tycks vara den mest kända, en liten robot (en knähöjdsstor ”docka”) som t.ex. kan leda gymnastik och underhålla på olika sätt. Sådana används också inom äldrevården och sägs vara omtyckta – men är dyra. ”Hoivarobotti” är alltså inte enbart tänkt för äldrevården. Vanliga lär de ännu inte vara.
Vilken slags vårdrobot var det månne som visades på Teknikdagarna i slutet av oktober i Åbo?
Då det gällde kritik av digitaliseringen hittade jag åsikter besläktade med mina, främst bland två kända kritiker av AI (artificiell intelligens), Jaron Lanier och Nick Bostrom. Lanier menade bland annat att AI-kulturen degraderar humana värden – att vi istället för att bli kritiska blir lättmanipulerade. Bostrom ansåg att mänskliga värderingar och moral är svåra att installera i maskiner och få dem att agera etiskt riktigt. – Roboter har alltså AI.
Att det finns implantat som kan bota eller lindra sjukdomar och handikapp är fantastiskt (kom nåt program i tv om det), men om implantaten görs av andra orsaker kan man fråga sig hur etiskt det är?
Digitaliseringens, AI:s utveckling går framåt i snabb takt. Jobb försvinner. Hinner alla med? Har kritik och etik en chans?
Eva Nordström
 
Uppdaterad 1.12 kl. 10.00: De två kritikernas namn korrigerades.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter