Förflytta dig till innehållet

Insändare: Trähuskvarteret som format unga vuxnas liv

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Som Åbobo och student har det alltid funnits ett ställe jag med stolthet visat upp för mina vänner som kommit på besök: Dynamo. Alla konstaterar vi samma sak; ingen annanstans går det att finna ett ställe med samma samhörighet, genuinitet och kulturarv som baren Dynamo på Slottsgatan – nu under rivningshot.

Dynamo betraktas som en symbol för Åbonattliv och bidrar till en nyttig bild utåt av Åbo som en stad som uppskattar kultur samt vill bevara omtyckta gamla byggnader. Genom åren har baren lyckats etablera sig och sin kundgrupp. Rykten om Dynamos genuinitet går från mun till mun och från generation till generation. Unga kommer till Åbo endast för att besöka Dynamo. Stället har under många år fungerat som en trygg plats att besöka oberoende av kön, ursprung eller åsikter. Som studerande kan jag påstå att jag utvecklats till den jag är i dag genom alla minnen, diskussioner och möten med nya människor som ägt rum där.

För att inte tala om hela det rivningshotade kvarteret med Bar Ö nästan vägg i vägg. Både Dynamo och Bar Ö är lönsamma och framgångsrika. Bar Ö gjorde nyligen en lyckad utvidgning och baren var fullsatt två dagar i rad. Som DJ och aktiv inom studentföreningen TYEMYY vet jag hur viktigt det är för Åbos kulturliv att bevara små ställen som dessa, där artisten och publiken lätt kan närma sig varandra.

Under diktkvällar har Bar Ö varit så populär att det inte går att sitta inomhus. Rivs dessa byggnader kommer det att resultera i ett stort kulturellt tomrum, dödande av traditioner och svårigheter att hitta liknande arenor för kulturutövning.

Som studerande ägnar jag även mycket tid i Åbo stadsbibliotek mitt emot med utsikt över det rivningshotade kvarteret. Jag har flera gånger tagit vägen förbi husen till universitetet endast för att trähusmiljön är idyllisk. Min generation uppskattar att se hur Åbo sett ut under tidigare generationer och önskar även bevara detta till kommande generationer. Köpcentret Forum i samma kvarter ekar tomt på butiker och företag flyttar in och ut i hastig takt. Att ytterligare butikslokaler prioriteras, i stället för lönsamma samlingsplatser för unga, har jag därmed svårt att förstå. Rivs dessa byggnader kommer en hel generation unga inte att ha någonstans att ta vägen, samt gå miste om stället där vi skapar avgörande sociala kontakter för framtiden.

Nina Lindblom
Studerande
Aktiv medlem i TYEMYY

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter