Förflytta dig till innehållet

Insändare: Tomy Wass svarar Attendo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Min insändare (ÅU, 18.8) beskrev de multinationella vårdjättarnas strategi för att skaffa sig monopol på äldrevården genom att lägga vantarna på alla vårdfastigheter i en kommun. Vili Lähteenoja/Attendo (ÅU, 23.8) snirklar i sitt svar runt frågan och tar upp oväsentligheter som saknar betydelse i sammanhanget.

Faktum kvarstår: Vårdbolagen skaffar sig oinskränkt monopol genom att köpa in alla vårdfastigheter. På så sätt förhindras andra (kommunen) att erbjuda alternativ.
Lähteenoja blandar in egenavgifterna (det som patienten/klienten själv betalar) vilka ingenting har att skaffa med själva monopolfrågan. Som Lähteenoja dessutom mycket väl vet svarar egenavgifter (klientavgifterna) för cirka 28 % kostnaderna för social- och hälsovården. 72 % bekostas med skattemedel (THL 2014).
Det är sant att kommunen i teorin kan, och ska upphandla servicen regelbundet. Men om samtliga vårdinrättningar ägs av ett och samma vårdbolag blir upphandlingen helt meningslös. Den enda som kan erbjuda tjänsterna är monopolbolaget.
Detta är sedan Lähteenojas ”valfrihet”.
Tomy Wass

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter