Förflytta dig till innehållet

Insändare: Stoppa 5G, kräver vetenskapsmän och doktorer

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Över 190 vetenskapsmän och doktorer från 36 länder sände den 13 september en gemensam vädjan till EU-kommissionens tjänstemän. De kräver att EU väntar med utbyggnaden av 5G tills hälsokonsekvenserna undersökts utan industripåverkan.

Forskarna varnar i skrivelsen för allvarliga följder, bland annat neurologiska effekter, infertilitet och cancer pga. den ökande strålning som 5G medför.

År 2019 skall Finland ta i bruk extremt höga frekvenser som möjliggör snabbbare mobilförbindelser och kommunikation, meddelade kommunikationsminister Anne Berner i maj 2017. Hon ansåg det viktigt att Finland håller sig i spetsen för utvecklingen. Affärslivets behov av snabba kontakter och ungdomars önskan om snabb nedladdning av filmer och musik är avgörande.

Nya beslut om utbyggnad av 5G och snabbare förbindelser tas nu av EU, som vill skapa ett ”Gigabit-samhälle”. I och med 5G kommer alla att exponeras för mycket kraftigare strålning från höga mikrovågsfrekvenser, upp till 100 GHz.

Detta trots att strålningsnivåerna redan i dag orsakar skenande ”psykisk ohälsa” och ökad cancerförekomst. 5G-experimentet sker utan politisk debatt och utan medicinsk kontroll av konsekvenserna för människors hälsa eller miljön.

Internet-of-Things (Tingens internet), som den nya tekniken kallas, innebär att en stor mängd konsumentprodukter (övervakningskamera, tvättmaskin, kylskåp, ugn) mottar och sänder 5G-strålning. Planerna innefattar även självkörande bilar och bussar.

5G ger en mycket kraftig ökning av strålningen genom tätt placerade mikrovågssändare, i människors direkta närhet, på el- och lyktstolpar, troligen också inne i skolor, sjukhus och höghus.

Ingen har frågat om vi är villiga att delta i detta internationella, alla tiders största, biologiska experiment. Gravida kvinnor, foster, småbarn, skolelever, sjuka och äldre personer … alla blir försökspersoner utan att de vet om det eller fått veta något om de stora hälsorisker, som hundratals forskare sedan flera år känner till och varnat för.

Allvarliga skador kan uppstå. ”Den trådlösa industrin använder teknik som kan ha mycket allvarliga skadliga följder”, förklarar en av undertecknarna av skrivelsen, Lennart Hardell, överläkare och docent vid onkologiska institutionen, Örebro Universitetet:

”Vetenskapliga undersökningar har sedan många år redovisat skadliga effekter för människors hälsa när trådlösa produkter testas i förhållanden som speglar verkliga exponeringar. Eftersom hälsorisker observerats redan vid i dag vanliga exponeringar är vi mycket bekymrade över att den ökade 5G-exponeringen kan resultera i tragisk, irreversibel skada.”

Strålningsskador från trådlös teknik har nämligen länge varit vetenskapligt bevisade bl.a. genom tusentals djurförsök på råttor och möss. Men nu sker det som vetenskapsmän i decennier har varnat för, då så många människor nu har skadats att det är fråga om epidemiska proportioner.

5G-utbyggnaden, för att öka överföringshastigheten, kommer, pga. de extremt höga frekvenserna, att kräva att mobilantenner sätts upp betydligt tätare än i dag, vid vart 10-12 egnahemshus, exempelvis på lykt- och elstolpar. I sin skrivelse till EU skriver läkarna och forskarna:

”Vi rekommenderar ett uppskov i utbyggnaden av femte generationen, 5G, för telekommunikation tills potentiella risker för människors hälsa och miljön har undersökts fullt ut av forskare som är oberoende från industrin.”

Industrin lurar oss. Joel Moskowitz, docent och folkhälsoforskare vid University of California, förklarar: ”Vetenskaplig forskning har visat att industrin påverkat studier av hälsoeffekter av strålning från trådlös teknik. Vi insisterar på ett uppehåll i utbredningen av 5G tills forskning, helt oberoende av industrin, genomförts för att garantera allmänhetens säkerhet.”

Moskowitz är en av rådgivarna till en tidigare appell, internationella EMF Scientist Appeal, som gavs till FN och WHO 2015.

Över 230 forskare från 41 nationer har nu undertecknat den appellen. Alla har publicerat vetenskapliga artiklar om effekter av elektromagnetiska fält (EMF).

Sedan dess har världens största studie, som kostat över 20 miljoner euro, för ansedda National Toxicology Program i USA, visat en statistiskt signifikant ökning av hjärn- och hjärtcancer bland försöksdjur som exponerats för svagare mobiltelefonstrålning än nu gällande internationella gränsvärden.

Även resultaten från många andra vetenskapliga studier av människor som använt mobiltelefoner visar tydligt förhöjda risker för aggressiva hjärntumörer.

Forskarnas 5G-appell pekar på visade hälsofaror av trådlös teknik (2G, 3G, 4G och WiFi) i form av ”… ökad cancerrisk, cellulär stress, ökning av skadliga fria radikaler, genetiska skador, strukturella och funktionella förändringar i reproduktionssystemet, inlärnings- och minnesproblem, neurologiska störningar och negativa effekter på allmänhetens välbefinnande.”

Skadorna sträcker sig långt utöver människan, eftersom det finns växande bevis på skadliga effekter för både växter och djur. Forskarnas engelskspråkiga EU-appell med alla referenser och listan över alla undertecknare finns på sajten stralskyddsstiftelsen.se.

Rainer Nyberg
Professor emeritus, Vasa

Mona Nilsson
Ordförande för Strålskyddsstiftelsen, Sverige

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter