Förflytta dig till innehållet

Insändare: Sabbels är värd allt besvär

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

NTM-centralen vill rätta till några felaktiga uppgifter i Stefan Holmströms ledare (14.9.).

NTM-centralen bekantade sig med fastigheten innan skyddsärendet inleddes. NTM-centralens representanter besökte byggnaden tillsammans med byggnadsinspektionens och landskapsmuseets representanter 18.10.2010 – det betyder innan skyddsärendet inleddes och förbud mot äventyrande av byggnadsarvet utfärdades (22.10.2010).

En anteckning om att skyddsärendet är anhängig gjordes omedelbart i lagfarts- och inteckningsregistret. Uppgiften har framkommit också i alla köpebrev.
I beslutet om förbudet mot äventyrande av byggnadsarvet har NTM-centralen förpliktad byggnadens ägare att slå fast byggnadens dörrar och täcka byggnadens fönster för att säkerställa skyddandet av byggnaden. NTM-centralens representanter har gjort flera granskningsbesök under årens lopp (18.10.2010, 3.2.2011, 10.6.2015, 6.6.2016, 10.10.2016) och uppmanat ägaren att vidta åtgärden. Ett ärende om förvaltningstvång har varit anhängig från och med 4.2.2011, då dåvarande ägaren uppmanades till åtgärder. En ny uppmaning gjordes efter ägarbytet.

NTM-centralens representanter har också informerat ägaren flera gånger om möjligheter till bidrag. Ägarens representant lämnade in en ansökan först hösten 2016. Museiverket har beviljat det ansökta bidraget för renovering av byggnadens fönster (16 500 euro). Mera bidrag finns att få, men kan beviljas bara efter ansökan.

Arbetarbostadshus utgör en värdefull helhet. Det är inte bara Sabbelskasernen som anses vara värdefull. Dalsbruks historiska industriområde är klasserad som en byggd miljö av riksintresse i Museiverkets inventering som år 2009 har genom statsrådsbeslut antagits som en inventering som avses i de riksomfattande målen för områdesanvändningen. Sabbelskasernerna i sig har noterats kulturhistoriskt värdefulla redan i Museiverkets inventering år 1983.

Skyddsprocessen tar sin tid. Enligt lagen skall Närings-, trafik- och miljöcentralen behandla ett skyddsärende inom två år från det att ett förbud mot äventyrande av byggnadsarvet har utfärdats. Det gavs 22.10.2010 och efter åhörande gav NTM-centralen sitt beslut 22.11.2012.

Anna-Leena Seppälä

Enhetschef

Teija Jokinen

Överinspektör

Närings-, trafik- och miljöcentralen i Egentliga Finland

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter