Förflytta dig till innehållet

Insändare: Orimligt​ ​med​ ​åldersgränser​ ​för​ ​sociala​ ​medier

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

EU har fattat ett beslut om att ungdomar måste ha vårdnadshavarens tillstånd för att få tillgång till sociala nätverk.​ ​Åldersgränsen får alla medlemsländer bestämma själva så länge den är mellan 13 och 16 år. Kommer den här lagen faktiskt att fungera i praktiken?
I sociala medier kan man dela med sig av sina åsikter och många ungdomar ger där uttryck för sina tankar. Att kräva att en ungdom ska ha tillstånd från sina föräldrar för att kunna diskutera vardagliga frågor och problem på nätet med vänner och andra är faktiskt orimligt.
Åldersgränsen kan orsaka problem också i skolarbetet. Uppgifter och projektarbeten på nätet är vanliga nuförtiden och om vårdnadshavarna hela tiden är tvungna att ge sitt tillstånd till ungdomens nätanvändning så kommer situationen att bli problematisk.
Orsaken till att man med hjälp av lagstiftning vill skapa åldersgränser för sociala medier är att det tyvärr förekommer mängder av hatbrott på nätet. Vi användare kan emellertid åstadkomma en förändring. Om vi är observanta och anmäler oegentligheter som förekommer på nätet, kommer hatbrotten förhoppningsvis att minska. Att införa en åldersgräns för de sociala medierna kommer bara att resultera i onödiga komplikationer.
Amanda Rajamäki
Kimitoöns gymnasium
Studerande

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter