Förflytta dig till innehållet

Insändare: Om reportaget om ett flyktingläger i betong

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Ulf Grannas skriver i sin insändare (ÅU 2.9.2017) mycket korrekt att sexdagarskriget mellan Israel och dess grannländer var år 1967, och inte 1948 som det felaktigt refereras till i reportaget.

Flyktinglägret Dheisheh där jag jobbade i somras etablerades som en följd av att staten Israel grundades år 1948. Det har varit ett flyktingläger sedan dess, men efter 1967 är det dessutom under israelisk ockupation.

Grannas skriver att palestinierna bor kvar i sina läger utan försök till integrering. Det som kan sägas om detta är att åsikterna om dessa läger samt om flyktingarnas syften att bo kvar ofta går isär, och det är omöjligt att tala om dem utan att på något sätt beröra den överskuggande konflikten. Det bör dock poängteras att många palestinier på Västbanken har flyttat bort från lägren och nu bor i städer. Trots detta behåller de sin flyktingstatus. Många samhällsproblem som till exempel överbefolkning och arbetslöshet kvarstår i städerna, men i lägren är de extra synliga.

Reportagets poäng var aldrig att ta ställning till de stora politiska frågorna, utan att skriva om vardagen i en mycket speciell och svår men samtidigt hoppfull omgivning.

Ida Kreutzman

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter