Förflytta dig till innehållet

Offentlig vård tryggar vården

En av de största farorna med regeringens målsättningar för social- och hälsovården är viljan att ännu mera än idag öppna upp för kommersiella aktörer. Det är inte små och medelstora företag som kommer att ha de mest slagkraftiga offerterna och inte heller ideella föreningar.
Multinationella vårdbolag kommer in på marknaden med låga priser och tvingar bort mindre aktörer för att sedan kunna höja priserna när man är den enda aktören i området. Ingen valfrihet återstår, enbart privata monopol. Ett exempel på hur det kan gå är Pihjalalinnas planer på att köpa upp vårdbolaget Doctagon.
I och för sig är det bara att gratulera Doctagons ägare till att de lyckats bygga upp ett attraktivt och eftertraktat bolag men samtidigt visar det på den problematik som finns kring vården och förhållningssätten mellan kommersiella intressen och det offentliga.
Det planerade vårdsamarbetet med Doctagon som ledande SFP-politiker talat varmt för ser heller knappast dagsljus i och med detta uppköp. Inom SDP har vi hela tiden talat för att service på patientens modersmål tryggas bäst genom offentlig vård. Risken för uppköp är för stor ifall man låter kommersiella aktörer ta huvudansvaret för vården på svenska.
Viktor Kock
Ordförande, FSD

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter