Förflytta dig till innehållet

Insändare: Nationalekonomer behövs

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

I samband med att magisterprogrammen vid fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi vid Åbo Akademi håller på att förnyas har det framkommit förslag om att nationalekonomi från och med år 2018 skulle erbjuda på magisternivå enbart som en del av samhällsvetenskaperna och alla som skulle vilja läsa det som huvudämne skulle bli politices magistrar istället för ekonomie magistrar.
Det är naturligtvis fint att nationalekonomi kommer att gå att läsa som huvudämne också i fortsättningen. Men ämnet är dock en så pass central del av alla ekonomiska studier att det borde vara självklart att ämnet går att läsa som huvudämne på magisternivå vid handelshögskolan vid Åbo Akademi. Att kunna förstå ekonomiska vetenskaper i stort förutsätter att man förstår nationalekonomi.
Att slopa nationalekonomi som huvudämne på magisternivå skulle göra Handelshögskolan vid Åbo Akademi en mycket mindre trovärdig högskola. Nationalekonomi och nationalekonomer behövs för att försäkra kvalitén på forskningen som äger rum vid Handelshögskolan vid Åbo Akademi.
Ytterligare skulle denna förändring eventuellt leda till att de som vill läsa nationalekonomi som huvudämne och bli utexaminerade som ekonomie magister skulle söka sig till något annat universitet i stället för Åbo Akademi – något som ingen på Åbo Akademi säkert vill.
Ursula Korpijärvi
Nationalekonomistuderande och kandidat i kårvalet på Åbo Akademi

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter