Förflytta dig till innehållet

Insändare: Köp vårdtjänster då inte kommunala resurserna räcker

KIMITOÖVÅRDEN. Bristen på läkare och vårdpersonal i Kimitoöns kommun har pågått länge och ser ut att fortsätta. ”Vi har inte mera personal trots politiska beslut” säger omsorgschef Maria Wallin i ÅU i går. Det är en sanning med modifikation, mera personal får man kanske inte men genom att köpa tjänster så skulle kommunens invånare kunna få tillgång till den service som efterfrågas.
Skulle förvaltningen redan för flera månader sedan hörsammat omsorgsnämndens enhälliga begäran om att utreda alternativ så kunde situationen vara en annan redan idag. Även nu i fullmäktiges beslut ingår uppmaningen att lösa frågan genom köptjänster. När kommunen inte längre kan leverera service i egen regi så skulle det vara naturligt, tycker man, att söka samarbete med andra producenter. Det viktiga är ju att invånarna får service av god kvalitet, inte frågan om vem som producerar den.
Politikerna frågar efter alternativa lösningar och anger som exempel möjligheten att under sommarmånaderna ha en sköterskeledd mottagning som kan utföra vissa arbeten i Dalsbruk vilket också skulle avlasta den ytterst ansträngda läkarmottagningen i Kimito.
Det finns flera mindre vårdföretag i kommunen med egna ansvariga läkare som eventuellt kan tänka sig att erbjuda kommunen sina tjänster. Genom att köpa tjänster kan kommunen upprätthålla en god servicenivå också under sommaren när befolkningsantalet fördubblas. Kommunen skulle då även visa prov på att man är en företagsvänlig kommun som ser till att skapa möjligheter för de lokala företagen.
På den lokala tidningens webbsida kan man på onsdag läsa följande: ”Sjukskötaren och vårdföretagaren Mia Sandholm säger att till exempel hennes företag kan erbjuda de tjänster som behövs för att en sjukskötarledd mottagning ska kunna hållas öppen. – Förutsatt att jag får den ansvarsläkare jag samarbetar med bakom mig går tjänsten enkelt att ordna. I praktiken kunde det betyda att jag har mottagning till exempel ett par dagar per vecka med blodprovstagning blodtrycksmätning, vaccinationer och motsvarande. Blodproven kan jag köra till hälsostationen i Kimito. Jag är öppen för olika förslag från kommunen.”
Omsorgschef Maria Wallin säger två dagar efter fullmäktiges beslut att hon inte tror att man kommer att kunna uppfylla önskan om att hålla öppet i Dalsbruk. Om man bara räknar med de egna resurserna så är det kanske sant. Om man däremot väger in politikernas besked att man också kan köpa tjänster, kommer saken i en helt annan dager. Därmed skulle man kunna följa fullmäktiges beslut.
Ghita Edmark, Sfp, ledamot i kommunstyrelsen och
omsorgsnämnden

Dela artikeln

En kommentar: “Insändare: Köp vårdtjänster då inte kommunala resurserna räcker

  1. ingmar forne skrev

    I slutet av år 2015 tog man beslut i omsorgsnämnden om att försöka trygga tillgången på läkarpersonal genom köptjänst. Eftersom det var omåttligt dyrt ansåg nämnden att beslutet bör gå till fullmäktige via kommunstyrelsen. För dyrt, sa kommunstyrelsen. För dyrt, sa även kommunfullmäktige den 1.2.2016. Smakar det så kostar det.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter