Förflytta dig till innehållet

Insändare: Hjälp med detektivjobbet kring sopor

Med anledning av ledaren i ÅU onsdag 30 maj vill jag hjälpa till med detektivjobbet kring soporna.
Det finns fastigheter som i praktiken inte alstrar avfall också. I Pargas och övriga Finland finns det många som äger fastigheter och sommarstugor på sin hemort och helt enkelt sorterar och tar med sig avfallet hem till de uppsamlingskärl man normalt använder. Om man inte är hemma uppstår ju inget avfall där så avfallsmängden ändras inte.
Denna enkla logik fattar eller accepterar dock inte beslutsfattare som på ett orättvist sätt påfört fastighetsägare en separat avfallshanteringsavgift för att de äger en annan fastighet på hemorten som dessutom oftast står tom största delen av året.
Hur noga detektiver än börjar leta efter avfall så finns där inget, för inte lämnar man ju hushållsavfall att ruttna i den egna stugans närhet och inte heller i sin båt. Man tar helt enkelt avfallet hem det och slänger det i skräptunnan varje gång man åker hem men det förstår inte de som stiftar lagar i detta land där man vill beskatta för allt. Någon borde korrigera detta missförhållande också och inte bara fokusera på att driva in avgifter.
Så vackert som vädret nu är så börjar någon säkert fundera på att vi skall betala solskatt också för de vackra dagar vi vistas i Finland medan de som reser till södern får göra avdrag för de soldagar de bevisligen vistats utomlands.
Trevlig sommar till alla ÅU-läsare som tar hand om sitt avfall på lagstadgat sätt.
Tom Nurmi

Dela artikeln

En kommentar: “Insändare: Hjälp med detektivjobbet kring sopor

  1. Ingmar Forne skrev

    Helt rätt, Tom Nurmi. Beslutsfattarna fattade nog det där redan på 1990-talet, men Högsta Förvaltningsdomstolen fattade inte, utan gjorde ett beslut, som dagens beslutsfattare är tvungna att följa. Artikeln handlade dock vad jag förstår om fastigheter som helt och hållet flyger under radarn så att säga.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter