Förflytta dig till innehållet

Insändare: Från ”Parlamentet”

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Hösten är här. Flyttfåglarna och sommargästerna har lämnat oss. Torget i Dalsbruk står tomt.

Höst råder också på Valsverksholmen där dom sista arbetarna i Dalwires tråddrageri har ”stängt portarna och släckt lamporna för gott.” Järnverkets era i Dalsbruk är tyvärr för alltid förbi.

I ”Parlamentet” har man diskuterat den nya alkohollagen. ”Parlamentet” har ingenting emot att man börjar sälja starköl i butikerna. Vi tror inte att Dalsbrukarna börjar supa mera.

Vi minns då butiken Alko öppnade i Dalsbruk i slutet av 60-talet. Det fanns dom som påstod att nu blir det ett evinnerligt supande i ”Bruket”.
Ingenting hände. Dalsbruksborna förblev lika nyktra och städade som tidigare. Ända förändringen som skedde var, berättar taxiförarna, att man gick miste om lönsamma stadsresor.

Dalsbruks hamn har öppnats för trafik. Tillsvidare har det varit glest mellan fartygsbesöken.

Medlemmar i ”Parlamentet” tror att hamnen inte blir den livliga export- och importhamn som man hoppats och skrivit om i pressen. Jag hoppas och önskar att medlemmarna har fel.

I presidentvalet ställer fantasifulla kandidater upp, kanske påverkade av Donald Trump.

”Parlamentet” har haft besök av ”Skräbbelgåbbana” från Pargas. Sjutton ”gåbbar” plus den kvinnliga chauffören samlades med ”Parlamentet” på Cafe Four C. Vi drack kaffe, någon saknade kanske grismunkarna. Dom uteblev på grund av bageristängning i Kimito.

Under samvaron framkom att ”Skräbbelgåbbana” är en oregistrerad förening som har sekreterare och kassör men ingen ordförande. Man har i stället en ”yvimann”. Man har en egen lokal och gubbarna är aktiva. Man ordnar till exempel talkotillfällen och allsångskvällar.

Vi i ”Parlamentet” sitter och pratar och försöker på så sätt förbättra världen. Vi bjuder varandra på kaffe med tårta (frivilligt) vid födelsedagar och företar någon kort resa då och då. Här är det den sociala samvaron som gäller.

Efter kaffet flyttade vi oss till Hans Ginlunds domäner. Hasse berättade i korthet Dalsbruks järnverks historia från starten 1686 till konkursen 2012 Han förevisade också miniatyrmodellen av masugnen, byggd av ett team i Bruket.

Följande program var det nystartade glasblåseriet. Där visade unga Hohental hur man med enkla verktyg förvandlar en glasklump till ett vackert handblåst vinglas. Fantastiskt.

I glasblåseriet finns vackra glasföremål som gärna byter ägare.

Sedan väntade Four C med sin goda fisksoppa och fattiga riddare. ”Yvimannen” tackade ”Parlamentet” för en lyckad dag och överlämnade ett par gåvor.

Före avfärden till Pargas körde bussen med gästerna några ”rundor” i Dalsbruk under guidning av Johan som känner till sevärdheterna i ”Bruket”.

Till sist, spåmannen lovar en vit jul 2017.

Bengt Gustafsson

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter