Förflytta dig till innehållet

Insändare: Forne svarar Edmark

VÅRDBOLAG. Bästa Ghita Edmark (ÅU 29.5): i ett vårdbolag kommer kommunens egentliga inflytande att vara i stort sett lika med noll. Enligt kommunallagen skall en kommunal beslutsfattare verka för kommunens och kommuninvånarnas bästa. Påföljden om man inte verkar för kommuninvånarnas bästa blir i värsta fall att man faller ut i följande val.
I ett (aktie) bolag ligger saken lite annorlunda till. Enligt Aktiebolagslagen (624/2006) skall bolagets ledning främja bolagets intressen. I ett aktiebolag kan ”En styrelseledamot, en förvaltningsrådsledamot och verkställande direktören… ersätta skada som de i sitt uppdrag, i strid med den omsorgsplikt som föreskrivs i 1 kap. 8 §, uppsåtligen eller av oaktsamhet har orsakat bolaget.”
Det kan bli betydligt värre det, än att bli utröstad i följande kommunalval. Sitter en kommunal beslutsfattare som styrelsemedlem i ett aktiebolag är hen skyldig att befrämja bolagets intressen.
Det ser ut att vara en allmänt utbredd missuppfattning bland kommunala beslutsfattare att man i bolag kan driva andra intressen – främst då kommuninvånarnas och kommunens – än bolagets. Det har nämligen kommit emot förut i andra sammanhang.
Det är möjligt förstås så länge intressena sammanfaller. Men inte då intressena går åt olika håll. Och ett bolags primära uppgift är att skapa vinst. Den offentliga vården har ingen sådan uppgift.
Ingmar Forne

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter