Förflytta dig till innehållet

Insändare: Folkrörelsens presidentkandidat

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Under vintern målades det upp en bild att SDP har problem att hitta en lämplig presidentkandidat. Spekulationer om olika tänkbara kandidater, som en efter en avböjde en kandidatur, fördes. Röster höjdes för att SDP borde ställa sig bakom Sauli Niinistös kandidatur. Det var ändå aldrig självklart att någon av dem som det spekulerades kring skulle ha blivit nominerad till partiets kandidat även om de skulle ha tackat ja.

Antti Rinne har under sin tid som partiets ordförande betonat att SDP igen måste bli en folkrörelse. Partiet ska styras nerifrån upp, inte tvärtom. Inför nästa partikongress är det sannolikt att det hålls en riktgivande medlemsomröstning om partiordförandeposten. Därför borde det heller inte ha varit någon stor överraskning när partiledningen i juni meddelade att vår presidentvalskandidat ska utses genom medlemsomröstning.

Efter nomineringsprocessen stod det klart att medlemsomröstningen står mellan tre starka kvinnor: Tuula Haatainen, Sirpa Paatero och Maarit Feldt-Ranta. Att det spekulerats väldigt lite kring dessa på förhand är inte ett tecken på svaghet utan visar vilken bredd partiet har. Det är kännetecknande för en folkrörelse.

Medierna har lyft fram att skillnaderna mellan de tre kandidaterna är små. Det borde heller inte vara någon överraskning då de alla representerar samma parti och därmed har en gemensam värdegrund. Socialdemokratins värdegrund utgår från att man alltid ställer sig på de svagas sida vilket även bör vara grund för presidenten i rollen som värdeledare.

För FSD:s del är det självklart en stor sak att Maarit Feldt-Ranta är en av de nominerade. Hon har alla egenskaper samt den kunskap som behövs för presidentämbetet.

Under de närmaste veckorna kommer SDP:s medlemmar att välja vem som blir partiets presidentkandidat. Oberoende vem av de tre som väljs kommer SDP:s kandidat att ha en bred kunskap om såväl utrikes- som inrikespolitiken då de alla har lång erfarenhet av att jobba såväl nationellt som internationellt. Samtidigt får svenskan en stark försvarare då Finlands tvåspråkighet är en självklarhet för alla tre.

Viktor Kock
Ordförande
Finlands Svenska Socialdemokrater

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter