Förflytta dig till innehållet

INSÄNDARE: Bojkotta Skärgårdsbaren

ID-HANDLINGAR. Tack ÅU för en fin rapportering om barers diskriminerade praktiker mot asylsökande (28. 10). Nana Blomqvist som i sin insändare (10.11) kritiserar rapporteringen missar någonting väsentligt.
Hon ifrågasätter inte de strukturer som gör det praktiskt taget omöjligt för de flesta asylsökande att bevisa sin ålder i och med att de i Finland får kort som inte duger till detta. Det här kan man beskriva som normaliserad exkludering.
Det ironiska är att asylsökandes ålder kontinuerligt testas med medicinsk åldersbedömning, så just om asylsökande är minderåriga har Migri full koll på. Alltså borde de tillfälliga dokument de får här anses trovärdiga åtminstone för att visa sin ålder på en bar. Barer väljer själva hur de övervakar att de inte säljer alkohol till minderåriga. Däremot säger Valvira att kontroll av identitetsbevis inte får basera sig på diskriminerade praxis, till exempel enligt etniskt ursprung (ÅU 31.10).
Barer som ber asylsökande oftare än andra kunder att visa ID och sedan inte godtar asylsökandes kort diskriminerar enligt mig, punkt slut. Jag kommer inte att besöka Skärgårdsbaren förrän Nikolai Salonen och Emil Ölander offentligt i ÅU deklarerat att de ändrar sin diskriminerande praxis. Jag vet många andra som bojkottar baren till dess.
Innan jag går in på en bar, pub eller nattklubb kommer jag först att ställa några frågor till dörrvakterna. Om jag hör liknande motiveringar som de Skärgårdsbaren använde när de portade Hayder Kadhim Abed, så går jag vidare till Ö, Suxes, Baari, Monk eller el Gringo.
Katarina Jungar
Läs också:
Ny alkohollag gör diskriminering lättare – barer får svepskäl för att välja sina kunder
Barernas motivering till att porta asylsökande håller inte streck
Asylsökande nekas tillträde till barer i Åbo

Många asylsökande går till Åbos gaybar – enda baren som välkomnar dem

Nästan inga barer fast för att sälja alkohol till minderåriga

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter