Förflytta dig till innehållet

Björn Vikström överväger kandidatur i ärkebiskopsval

Björn Vikström. ÅU-foto

Borgå stifts biskop Björn Vikström, bosatt i Borgå och med andra foten i Åboland (Kimitoön och Åbo), har hunnit uppmanas ställa upp i ärkebiskopsvalet trots att nomineringstiden knappt har börjat.

Men så har även andra kandidater varit tidigt ute (se texterna intill).
– Det finns de som säger att de kunde bilda en valmansförening för mig, ja.
– Jag har funderat allvarligt på det, men jag har inte funderat färdigt än.

Vilka faktorer avgör om du kandiderar?
– Den egna beredskapen, är jag beredd att gå in i en så stor sak. Det är ett beslut jag även diskuterar med min fru.
– Och om jag ställer upp vill jag i så fall att det ska finnas ett brett stöd och ett behov, alltså ett behov av en sådan kandidat som jag.

Även Björn Vikström, liksom de av ÅU intervjuade kandidaterna Ilkka Kantola och Heli Inkinen, betonar att ärkebiskopens roll i Finland har utvecklats i en mer rikskyrklig riktning, ärkebiskopen är talespersonen för kyrkan ännu mer än tidigare.

Det är en riktning som Vikström inte har något emot.

– Det är viktigt att vi får en ärkebiskop som aktivt tar del i samhällsdebatten på ett sätt som springer ut ur den kristna tron.

Ärkebiskopen ska enligt Vikström vara insatt i teologi och kyrkligt liv, veta både hur församlingar och samhället fungerar. Personen ska också vara beredd att lyssna på och respektera olika åsikter i en poliserad teologisk debatt.

Är det en för- eller nackdel att din far John Vikström har varit ärkebiskop?
– Det kan vara både och, har jag tänkt. Jag hoppas att om det skulle bli aktuellt för mig att ställa upp att man inte ser mig som en kopia av honom, utan som mig själv.

Läs också en intervju med ÅA-läraren Heli Inkinen som kandiderar i valet.

Läs också en intervju med riksdagsman Ilkka Kantola som kandiderar i valet.

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter