Förflytta dig till innehållet

Innerbanan: Videospel är också sociala

Skribenten Jesse Aspnäs, prao från årskurs 9 i S:t Olofsskolan i Åbo.


Spelare ses ibland som icke-sociala människor som försöker undkomma verkligheten.
Det är dock långt från sanningen. De mest populära spelen i dagens läge är ofta lagbaserade skjutspel eller andra spel som spelas över nätet med andra personer. Alla de 10 mest spelade spelen på den digitala marknadsplattformen för spel Steam har spellägen som involverar flera spelare.
Videospel fördriver dock inte bara tid. Forskning har visat att de som spelar videospel har bättre koordination mellan händerna och ögonen och snabbare reaktionshastighet.
De mest populära spelen för tillfället är ”Playerunknowns battlegrounds”, ”League of Legends”, ”Dota 2” och ”Counter strike: Global offensive (cs:go)”.
Spelande är dock en ganska dyr hobby, en konsol i den nuvarande generationen kostar 300–550 euro och en speldator kan kosta från 700 euro upp till tiotusentals euro.
Du behöver dock inte en speldator för alla spel. Många spel fungerar även på billigare datorer. Steams hardware and software survey visar att även om det finns skärmar med högre upplösning spelar ändå över 70 % med upplösningen 1920×1080. Windows 7 är ännu det mest populära operativsystemet med 65 % av användarna.
Detta kan dock bero på den stora mängd människor från Kina som nyligen börjat spela på grund av Playerunknowns battlegrounds. Ca 90 % har en processor som är gjord av Intel och 80 % har grafikkort av Nvidia.
Också spelen kostar väldigt mycket. Många spel kostar 60 euro och fram till för ett par år sedan kostade de flesta spel på konsoler 60 euro även om de var 40 euro på dator. Spel som finns på konsol kännetecknas ibland av att de har många undangömda kostnader som säsongspass och dyrt nerladdningsbart innehåll.
Om man har en konsol måste man också betala för att få använda nätet för att spela med andra spelare. Under de senare åren har dock billigare spel blivit mera populära.
Jag spelar på pc. Även om pc är dyrare är grafikkvaliteten bättre och datorer är mera mångsidiga. Jag gillar att spela för att det är roligt och det finns så många spel att välja på.
Jag spelar för tillfället mest flerspelarspel. Problemet med flerspelarspel är dock att det finns många som försöker fuska. Detta syns speciellt i ”cs:go” där det inte finns ett fungerande system att bannlysa dessa.
Om man börjar med att spela behöver man enligt mig nödvändigtvis inte gå köpa ett 60 euros spel direkt på grund av att man kan tycka om ett 20 euros spel lika mycket och för att många dyrare spel inte får gratisuppdateringar på grund av att publicerarna vill att man ska betala för det nya.
Jesse Aspnäs
Prao, S:t Olofsskolan, årskurs 9

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter