Förflytta dig till innehållet

INNERBANAN: Nivåer av verklighet

Innerbana av Jean Lindén, ÅU


Snart väljs en ny stadsdirektör i Åbo – en process som vi förstås rapporterar om i ÅU.
Samtidigt kan man fråga sig hur många Åbobor som bryr sig om valet.
Det gjorde våra kolleger på tidningen Turun Sanomat i helgen. Drygt 20 Åbobor på stan fick berätta ifall de känner till kandidaterna och följer direktörsvalet.
Svaren var blandade. Några sa att de följer valet bra, andra att de har en rätt vag bild av valet och kandidaterna.
Och så fanns det flera som medgav att de har noll koll.
Att folk har noll koll kan tyckas nedslående, speciellt om man jobbar på en dagstidning som lyfter fram direktörsvalet som en viktig tilldragelse.
Det kan kanske vara ännu mer nedslående för den som är involverad i lokalpolitiken och möjligen känner att Åbos framtid stakas ut när fullmäktige väljer ny direktör måndagen den 16 oktober.
Men jag tror det är bra för både medierna och politikerna att acceptera att verkligheten tuffar på oberoende av vad vi rapporterar om respektive fattar för beslut.
Det här betyder inte att det skulle vara irrelevant vad vi väljer att rapportera om, eller – låt säga – om stadsfullmäktige beslutar att chockhöja dagisavgifterna eller inte.
Men jag tycker det är en skön tanke att verkligheten är ett nät av olika verksamheter där politiken bara är en, låt vara att den har vissa möjligheter att staka ut gränser och förutsättningar för de andra verksamheterna.
Mannen eller kvinnan på gatan kanske inte har så bra pejl på Virtanen, Arve, Itälä, Häkämies eller hela lokalpolitiken.
Personens tid och fokus kanske istället går till att träna ett knattelag i basket, besöka skröpliga släktingar eller hålla höghusets gemensamma trädgård i skick.
Vad som, för att ta till ett finskt uttryck, i slutspelet visar sig vara det mest betydelsefulla får vi nog aldrig ett svar på.
Vi ska vara väldigt glada över att det finns de som ger av sin tid till politiken – men antagligen också vara glada över de som har rätt fullt upp med annat.
Känner du att du hör till de Åbobor som inte riktigt bryr sig om direktörsvalet, eller ens vet vad det handlar om?
Skäms inte, men leta upp det färska avsnittet av ÅU-podden för att höra mer om de fyra kandidaterna. Där försöker vi också ge ett svar på frågan varför valet trots allt kan vara värt att bry sig om.
Och det bästa av allt: med podden i hörlurarna kan du samtidigt också syssla med något helt annat.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter