Förflytta dig till innehållet

Innerbanan: Hur korkad kan man vara?

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

De mest hätska inläggen (på sociala medier) får en att undra om människor verkligen på riktigt är av den åsikten som de skriver.
Så säger kommunikationschefen vid polisen i Egentliga Finland i gårdagens ÅU.
Det är ett citat jag tar till mig, eftersom jag ibland tänker likadant.
Och jag frågar mig inte endast om de verkligen tycker så där, ibland frågar jag mig om folk faktiskt kan vara ”så där korkade” som den åsikt de uttrycker antyder.

Det kan också hända att det är precis tvärtom, att klantskallarnas åsiktsyttringar är en metod, ett sätt att skyla över att de på riktigt har dessa ruskiga åsikter – som handlar om den vita rasens överlägsenhet – och så klär de in den åsikten i något riktigt korkat eller dumt.
Så där som att på ett café ställa en annan kund frågan om han bär kniv (ÅU 23.8). Det är en så absurd fråga att det är svårt att bemöta den sakligt.
Med bakgrund av det som hände i fredags är frågan en skymf och ett uttryck för frågeställarens totalt bristande omdömesförmåga.
Så är folk verkligen så där korkade?

Eller är de som partiledaren Halla-aho, beräknande, smarta, medvetet ute för att sprida ännu mer misstänksamhet och hat?
Att en partiledare citerar en källa som MV-lehti är enligt mig en skymf det också, en skymf mot alla finländare. En sajt som har stängts, återuppstått och som fortsätter fabricera egna nyheter. Hur låg iq ska man ha för att gå på de berättelser den sajten hittar på, frågar jag mig.
Och eftersom jag är alldeles övertygad om att Halla-ahos intelligens överskrider den nivån, förstår jag att det finns många fler som slukar dessa ihopdiktade texter för att bekräfta sin egen världsbild.

Sajten påstod en gång att den hade intervjuat mig. Något sådant samtal har aldrig försiggått, bilden hade de stulit på nätet. Att på webben läsa vad man själv skulle ha sagt i ett samtal som aldrig har ägt rum är förstås obehagligt. Då besökte jag för första gången sajten och har inte sett några skäl till att återvända.

Källkritik, gott folk. Nu behövs källkritik. För ”de som hatar tar chansen nu”, löd en rubrik i tisdagens ÅU.
Också det ett citat jag tar till mig.
I ett myller av fördomar, hat, hot och fabricerade fejknyheter behöver vi källkritik, sunt förnuft och fakta.
Det är ju inte ”de korkade” fördomarna som skrämmer så mycket, utan att det finns smarta som förbiser förnuft och fakta för att de vill ta chansen till att ge främlingsfientligheten mer bränsle.

HÄR SAMLAR VI ALLT MATERIAL OM ÅBOATTACKEN

 

Korrigerad 28.8 kl. 9.30: MV-Lehti har inte dömts. Däremot  har huvudmannen bakom sajten, Ilja Janitskin, gripits misstänkt för bland annat hets mot folkgrupp, grov ärekränkning och brott mot upphovsrättslagen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter