Förflytta dig till innehållet

"I någon situation kan en felaktig uppgift vid tingsrätten, FPA eller Kanta-systemet leda till verkliga problem."


Jag fick ett konfidentiellt meddelande den här veckan, med en länk för att öppna det egentliga meddelandet.
”För detta behövs en internetanslutning”, står det i mejlet.
Om jag nu kan läsa mejlet har jag väl rimligtvis en internetanslutning?
skulle jag Få svaret på frågan om den 21 augusti? Det var en normal arbetsdag här i Åbo. Trodde jag.
Men nej, den 21 augusti har jag i hälsovårdsregistret Kanta registrerats för ”besök och vårdperioder” av Mehiläinen och Orthoplastic. Förstnämnda är ett bekant företag, det andra fick jag googla. Orthoplastic är en läkarstation i Rödbergen, Helsingfors. Mycket mer hittas inte, annat än data om bolagets väldigt goda resultat trots en liten omsättning.
Ortho-plastic? Tänk om det här är modern, förebyggande vård. Kanske min omtänksamma husläkare har sett hur sliten jag är och därför redan skaffat reservdelar. Hurra, framtiden är här! Det att Orthoplastic har en hotmail-adress är däremot inte förtroendeingivande, och mejl återvänder som en bumerang.
Jag minns andra registerunderligheter. Som det där samtalet jag en gång fick.
”Hej det är från tingsrätten. Hördu, du har ju det här fallet här hos oss…”
Det handlade om en tingsrätt i en stad jag aldrig besökt. Och det var mig det gällde, trodde den som ringde. Under samtalets gång klarnade det att det ”kanske” var en missuppfattning. Undrar vad jag hade fått höra om jag låtsats vara den de sökte, ställt några dumma frågor.
En annan tokig händelse var då jag som studerande sökte bostadsbidrag och fick avslag. Enligt FPA:s brev var jag inte inskriven i social- och hälsovårdssystemet. Oj. Jag var inte registrerad, trots att mina skatter och socialskyddsavgifter nog gick till staten. I brevet fanns många blanketter, en med frågor om varför jag befinner mig i Finland och om jag ”ämnar söka asyl”. Ett besök på FPA fixade lyckligtvis det här.
I de här fallen fick jag aldrig något svar på hur det gått så fel. Och lika svårt verkar det vara nu. Mehiläinen har i alla fall lovat återkomma.
I Kanta-tjänsten finns också en ”Ge respons och fråga”-funktion. Sända meddelanden sparas inte och jag vet inte ens var ett eventuellt svar ska hittas.
Det finns också en mejladress. Det var så jag fick mitt konfidentiella mejl, av ”Laura” på Kanta-tjänsten. Det känns lite konstigt med detta halvpersonliga sätt, ett förnamn på en person jag ändå aldrig hittar igen. I mejlet uppmanar Laura mig att kontakta dem som bokfört mig, det som jag redan gjort.
Då datasekretess snackas, brukar fokus ligga på integritet, vem som får titta på våra uppgifter. Det oroar inte mig. Det som oroar mig är falsk information på viktiga ställen. I någon situation kan en felaktig uppgift vid tingsrätten, FPA eller Kanta-systemet leda till verkliga problem.
Stefan Holmström
Chefredaktör

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *