Förflytta dig till innehållet

Insjö töms för att ta kål på solabborrar och vattenpest

Janne Tolonen/Luke
en vattenväxt
Smal vattenpest är en dybladsväxt som ursprungligen kommer från Nordamerika.

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har gett klartecken till Pemar stad att tömma den lilla insjön Ankkalampi, som är en populär badplats om somrarna. Dessutom har staden fått tillstånd att använda kemikalier för att få bukt med dybladsväxten smal vattenpest och solabborren.

Båda arterna har klassats som invasiva främmande arter av EU. Båda två härstammar ursprungligen från Nordamerika, men har planterats ut på flera ställen i Europa.

Insjön töms genom att man pumpar ut vattnet genom sand- och jordfiltrering till ett dike som rinner ut i Pemar å. Den smala vattenpesten avlägsnas sedan manuellt medan solabborrarna avlägsnas genom fiske och kemikalier.

För att projektet ska lyckas kommer man också att avlägsna en del av bottensedimenten från insjön och eventuellt sedimentera vattnet med aluminiumklorid (liksom man gjorde i Littois träsk år 2017) då sjön igen fyllts med vatten.

LÄS OCKSÅ

Iståndsättningen av sjön är tänkt att påbörjas hösten 2023 och Ankkalampi kommer att hållas stängd åtminstone en hel badsäsong medan arbetet pågår.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter