Förflytta dig till innehållet

Initiativ och adress behandlas i Kimitoöns fullmäktige, eller?

Kimitoöns kommuns fullmäktige sammanträder 12.3.2018. På föredragningslistan finns två intressanta ärenden.
Ärende 1:
I § 7 skall fullmäktige ta ställning till om man tar till behandling Äldrerådets initiativ och pensionärsföreningarnas adress. Styrelsen beslöt ju på sitt sammanträde 27.11.2017 att ”Kommunstyrelsen konstaterar att den har fått ta del av nämnda aktörers syn på ärendet. Initiativet och namnlistan har inte i detta skede föranlett åtgärder. Kommunen avser att ha en kontinuerlig dialog med pensionärsföreningarna och Äldrerådets i aktuella frågor. Initiativet konstateras härmed slutbehandlat.”
Nu föreslår då kommundirektören att fullmäktige skall ta initiativet och namninsamlingen till behandling. Det är väl ändå klart att fullmäktige behandlar § 7 eftersom kommunallagen är entydig i denna fråga. (Om minst två procent av kommuninvånarna har kommit med ett initiativ, skall frågan tas upp till behandling inom sex månader från det att den har väckts.)
Ärende 2:
I § 8 skall fullmäktige ta ställning till vilka åtgärder Äldrerådets initiativ och pensionärsföreningarnas insamling föranleder. Kommundirektören förslår såsom kommunstyrelsen redan beslöt 27.11.2017, nämligen ”Kommunfullmäktige konstaterar att den således har fått ta del av nämnda aktörers syn på ärendet men att det i detta skede inte föranleder åtgärder. Kommunfullmäktige avser att ha en kontinuerlig dialog med pensionärsföreningarna och Äldrerådet i aktuella frågor. Initiativet konstateras härmed slutbehandlat.”
Om fullmäktige beslutar enligt förslaget betyder det, att Äldrerådets initiativ och namninsamlingen med 1996 namn, har inte överhuvudtaget haft någon inverkan/betydelse. Hur det är med dialogen känner jag dock inte till.
Som kommunmedlem är jag glad över att kommunen följer kommunallagen, men som undertecknare av namninsamlingen får jag nöja mig med fullmäktiges beslut.
Detta kallas demokrati.
Ja och till demokratin hör ju även val. Nästa kommunval har vi om tre år.
Öppenhet diskuterades före kommunvalet 2017, var finns den nu?
Jörgen Lindroos
Kimitoöns kommun

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter