Förflytta dig till innehållet

Ingen stödåtgärd ersätter att handeln avstannar – vi kan bevara arbetsplatser med våra egna val

Coronapandemin hotar förutom vår hälsa även vår grundläggande utkomst, finländskt arbete. Det största hotet för företagen är nu att kassaflödet sinar, vilket man inte löser enbart med statens omfattande stödåtgärder. Löpande kostnader äter upp företagens kassa samtidigt som det inkommande kassaflödet sinar.
Företagens situationer varierar men alla har det svårt. Livsmedel och nödvändiga dagligvaror köps och i denna undantagssituation använder hushållen till och med mer pengar än normalt på dessa. Övriga konsumentproduktgrupper och specialaffärers varor lider sannolikt av stora förluster då efterfrågan saknas.
Sitt eget oroväckande kapitel är servicesektorn. I Finland sysselsätter privata tjänster 1,3 miljoner personer, vilket är två tredjedelar av hela privata sektorn. Efterfrågan av tjänster har i praktiken upphört då utegångsbegränsningar och begränsningar i folksamlingar är i kraft och människor är rädda för sin egen hälsa och ekonomi. Nästan 70 procent av företagen inom servicebranschen är tvungna att säga upp eller permittera sin personal, eller har redan gjort detta.
I denna situation kan vi alla handla ansvarsfullt för finländskt arbete. Om den egna situationen tillåter köper man fortfarande produkter och tjänster av finländska företag. När vi besöker affärerna köper vi förutom de nödvändiga varorna den leksak som vårt barn har drömt om. Vi genomför de renoveringar som vi har planerat men nu har mer tid till. Vi köper presentkort till tjänster som vi kan använda senare när situationen lugnat ner sig.
Som företag handlar vi ansvarsfullt genom att sköta om vår personal. Vi drar inte heller in alla våra medel, även i en svår situation, eftersom detta återkommer och träffar oss själva när penningomsättningen upphör.
Inköpare inom den offentliga sektorn har ett eget ansvar att anskaffningar fortsätts och enligt möjligheter även görs i förtid. Nu om någonsin måste de åtgärder som lagen om offentlig upphandling och koncession tillåter för att köpa av små och medelstora företag i den egna regionen och köpa lokal produktion användas, vilket sysselsätter.
Vid Förbundet för Finländskt Arbete har vi beräknat att om varje finländare använder 10 euro mer i månaden på inhemska produkter och tjänster, hålls 10 000 finländare sysselsatta. Ett litet val har enorm betydelse. Detta är en verklig ansvarsfullhetshandling av oss alla som har möjlighet till detta.
Tero Lausala
verkställande direktör, Förbundet för Finländskt Arbete

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter