Förflytta dig till innehållet

Ingen ska behöva känna sig rädd för att återvända till skolbänken!

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Sedan 18 mars har majoriteten av de finländska eleverna haft distansutbildning men den 14 maj återgår grundskolorna till närundervisning.
Vilka konsekvenserna av begränsningen blir är svåra att förutse men vi vet att många, såväl studerande som lärare och föräldrar, känner att det varit och  är tungt med distansundervisning.
Distansundervisning innebär att man inte går till skolbyggnaden och tyvärr finns det för många som tycker det är skönt med distansundervisning, som tycker det är skönt att slippa se sin eller sina mobbare och utsättas för mobbning.
Mobbning ökar känslan av otrygghet, hotar skolmotivation och kan leda till svårt lidande av olika slag för den utsatta samt få långtgående konsekvenser. I undersökningen “Jag försöker klara mig själv” kan utläsas att skolmobbning är en gemensam nämnare för många marginaliserade.
När det snart blir dags att återvända till skolan och närundervisningen borde inte en endaste person behöva känna sig rädd att bli mobbad. Men så är tyvärr fallet.
Ur Institutet för hälsa och välfärds rapport ”Lasten ja nuorten hyvinvointi – Kouluterveyskysely 2019” som grundar sig på enkäten Hälsa i skolan framkommer att ungefär 1 av 20 barn och unga upplever mobbning varje vecka.
Det måste vidtas krafttag mot mobbning. Skolan ska vara en trygg plats för både studerande och personal, där nolltolerans mot alla typer av mobbning är en självklarhet. Här kan föräldrarnas, kommunens och skolans ansvar inte betonas nog.
I kommunerna och skolorna måste förebyggande av och ingripande i mobbning prioriteras högt.
Det är av yttersta vikt att mobbningsfall tas på allvar och reds ut snabbt, att det i varje skola finns ett antimobbningsteam som snabbt kan agera och att det finns fungerande stödverksamhet som den utsatta kan vända sig till.
Här gäller att hellre agera då det kanske inte finns orsak än att vänta och bli säker på att det finns orsak att agera.
Emilie Jäntti
Ordförande för Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS rf

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter