Förflytta dig till innehållet

Ingen ökning av aborter i Åbo – men omstritt preventivmedel är fortfarande under lupp

Känd app. Natural Cycles är den enda appen som är godkänd som preventivmedel i Europa.


Aborterna i Karleby ser ut att öka kraftigt i år, rapporterar Yle (12.2). 25 aborter har gjorts på centralsjukhuset hittills i år, vilket kan jämföras med att sammanlagt 100 aborter görs i staden varje år.
Personalen vid kvinnokliniken har diskuterat huruvida ökningen eventuellt kan hänga ihop med att flera kvinnor använder appen Natural Cycles, skriver Yle.
För en månad sedan rapporterade Läkemedelsverket i Sverige om att tiotals kvinnor blivit oönskat gravida efter att ha använt appen, som är ett godkänt preventivmedel i EU.
Läkemedelsverket, som är en myndighet under Socialdepartementet i Sverige, fortsätter granska appen.
– Vi har fått den begärda informationen från företaget och har precis påbörjat vår utredning. Den kommer att ta tid. Vi har dessutom begärt trendrapportering månadsvis under det här årets första halva, meddelar Mats Artursson, medicinteknisk utredare.
Läkemedelsverket begär in kompletterande uppgifter för att få en uppfattning om det finns brister i produkten, produktinformationen eller hur tillverkaren följer upp produktens prestanda och användning.
Verket efterlyser mera riskanalys och eftermarknadskontroll.
Artursson sade tidigare till ÅU att han inte är nöjd med företagets marknadsföring som han menar är otydlig.
– Jag tror att många tagit till sig att de först skriver att den har en säkerhet på 99 procent, de förklarar det hela tydligare längre ner, sade han tidigare och syftade då på både appen och företagets hemsida.
Marknadsföringen bedömde han också då som aggressiv.
Natural Cycles är den enda godkända preventivmedelsappen i Europa.
Preventivmedlets certifiering har inte tidigare granskats av Läkemedelsverket. Den är gjord av ett av EU:s granskningsorgan, tyska Technischer Überwachungsverein (TÜV).
Kaisa Neovius, gynekolog på Mehiläinen i Åbo, upplever inte att antalet oönskade graviditeter eller aborter till följd av att man använt Natural Cycles har ökat nämnvärt i år.
Uppfattningen delas av Anneli Kivijärvi, ansvarig läkare vid Åbo stads preventivrådgivning.
– Det har varit färre än fem som gjort det.
Åbo stads enhet utför 450 aborter varje år.
Varken Neovius eller Kivijärvi rekommenderar att använda Natural Cycles – om man inte tycker att en oväntad graviditet är relativt överkomlig och är beredd att ta ansvar för den.
Läs också: Omdebatterad preventivmedelsapp kan tvingas ändra sin marknadsföring

Preventivmedlens säkerhet…
… mäts med det som kallas Pearl Index. Då ser man hur många kvinnor på 100 som blir gravida under ett års tid medan de använder ett visst p-medel. Om tre kvinnor blir gravida är indexet tre.
Det finns ett index för ”typisk användning” – då tar man hänsyn till att medlet inte används helt korrekt, till exempel att man glömmer att ta ett p-piller.
Det övre indexet är för ”perfekt användning” – då används metoden rätt hela tiden.
Natural Cycles index är 1–7. Det kan jämföras med kondom som har indexet 3–12 eller hormonspiral, 0,2–0,6. Appen beräknas alltså vara mer säker än kondom, ungefär lika säker som p-piller men mindre säker än hormonspiral. Av hundra kvinnor som använder appen under ett år kommer sju att bli gravida.
Natural Cycles går ut på att du mäter din temperatur varje morgon vid samma tidpunkt och registrerar den i appen. Ju längre du använder appen, desto bättre blir den på att räkna ut vilka dagar det ska vara säkert för dig att ha samlag utan att bli gravid. Appen fungerar bäst om menscykeln är regelbunden och stabil och om man undviker allt för mycket alkohol.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter