Förflytta dig till innehållet

Ingen hjälpte en man som föll ner på järnvägsspåret från perrongen – nu ryter polisen till

Ingen hjälpte en man som föll ner på ett järnvägsspår i Esbo den 28 oktober. Ett tåg som anlände några minuter senare körde på mannen.

Polisen misstänker inget brott i fallet. Men – man vill nu informera om en annan sak gällande fallet.

Nämligen det faktum att ingen hjälpte mannen som föll.

Det rörde sig många människor vid järnvägsstationen innan olyckan.

Ett tiotal människor befann sig på perrongen där mannen hade stått.

Åtminstone en person som väntade på tåget, eventuellt flera, såg när mannen föll.

En person gick till och med till kanten av perrongen och tittade mot mannen som låg på spåret men flyttade sig sedan längre bort.

– Om de som väntade på perrongen hade tittat på informationstavlan skulle de ha märkt att det var flera minuter till följande tåg. Polisen anser att de åtminstone skulle ha hunnit kalla på hjälp omedelbart, säger kriminalöverkonstapel Kai Friman i ett pressmeddelande.

Det gjorde de ändå inte.

Strafflagen: Alla är skyldiga att hjälpa, enligt vissa kriterier

Polisen i Västra Nyland och Trafikledsverket vill tillsammans påminna om att alla är skyldiga att, i den mån det är möjligt, hjälpa en person som befinner sig i livsfara.

Den som vet att någon befinner sig till exempel i livsfara, men inte ger eller skaffar sådan hjälp som skäligen kan krävas, kan enligt strafflagen misstänkas för försummande av räddningsåtgärd.

Påföljden kan vara böter eller fängelse i högst sex månader.

– Det minsta man kan göra om man märker en farlig situation på spåret är att ringa nödnumret 112 direkt. I den mån det är möjligt kan utomstående också försöka väcka lokförarens uppmärksamhet till exempel genom att vinka, säger beredskapschef Arto Muukkonen vid Trafikledsverket.

Huvudregeln är ändå att det alltid är förbjudet att befinna sig på järnvägsspåret.

– Håll alltid ett avstånd på minst 1,5 meter till perrongkanten när du inte stiger på eller av ett tåg, säger Muukkonen.

Lyckligtvis får polisen sällan information om att räddningsåtgärder har försummats.

Myndigheterna önskar emellertid att situationer av den typ som inträffade i Alberga i Esbo inte upprepas.

– Som det konstateras i lagen är var och en skyldig att hjälpa eller åtminstone kalla på hjälp i en situation om de kan göra detta på något sätt utan att riskera sin egen hälsa eller sitt eget liv. I detta fall miste ingen livet, men utgången kunde ha varit en annan, säger Friman och Muukkonen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter