Förflytta dig till innehållet

Inga rabattpriser åt EFE

I Kimitoöns bygg- och miljönämndens föredragningslista inför måndagens möte vill tillsynschefen att kommunen i praktiken skall skänka nästan 47 000 euro åt Egentliga Finlands Energi Ab. Förslaget är att kommunen ska fakturera endast hälften av summan som fastslagits i kommunens bygglovstaxa för återtagna bygglovsansökningar.

Egentliga Finlands Energi Ab ansökte 2014, redan före planen vunnit laga kraft, bygglov för 29 vindkraftverk. Nu då planen förfallit har EFE meddelat att man återtar sina bygglovsansökningar. Enligt kommunens bygglovstaxa faktureras sökande då 50 procent av bygglovens normala pris vilket EFE vetat hela tiden.

Normala bygglovsavgiften för 29 vindkraftverk av den sökta storleken är 187 050 euro vilket betyder att då bygglovsansökningarna återtagits ska 50 procent av det eller 93 525 euro betalas.

Nu föreslås då att endast halva av denna summa  på 93 525 euro ska faktureras.

Under tio år har kommunen satt ner hundratals om inte tusentals timmar på vindkraftsäventyren. När EFE ansökte om bygglov tog man en medveten risk som alla som ansöker om bygglov gör; det finns en möjlighet att byggloven inte kommer att beviljas och då kostar det 50 procent av vad ett beviljat bygglov skulle ha kostat. Det är inte försvarbart att kommunen nu skulle fakturera endast halva av det priset för en särskild sökande som dessutom kostat kommunen oräkneligt i arbetsmängd, möten och till och med rättegångar!

Lyckligtvis är det inte en tjänsteman som bestämmer om dylika gåvor utan kommuninvånarna själva via sina nämndmedlemmar på bygg- och miljönämndens möte den 7.12.

Dela artikeln

En kommentar: “Inga rabattpriser åt EFE

  1. Satu Zwerver skrev

    Det verkar som om förtrendevalda här blandar ihop planläggningsprocessen och byggloven.
    Kommunen kan inte ta betalt för den långdragna planläggningsprocessen och rättegångar i form av byggloven. Själva byggloven har troligtvis inte förorsakat arbete för 90 000 euro, dom 29 byggloven är ju nästan lika, så det är mycket som man bara skall göra en gång. Men nämnden får bestämma här. Vet inte om EFE kan ta saken vidare.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *