Förflytta dig till innehållet

Inga pengar för Nagubron-minister Berner efterlyser enighet i Väståboland

Regeringen har i nästa års budget beviljat i planeringspengar för en fast vägförbindelse mellan Karlö utanför Uleåborg och fastlandet.
Förbindelsen byggs i form av två 750 meter långa broar och vägbankar över den cirka 7 kilometer långa sträckan.

Karlö, på finska Hailuoto har cirka 1000 invånare och ligger 6,9 kilometer utanför fastlandet.

Projektet förverkligas enligt den så kallade livscykelmodellen och med hjälp av besparingar i form av uteblivna färjkostnaderna som uppgår till cirka 5,8 miljoner euro per år.

Modellen är exakt den samma som har planerats för den fasta vägförbindelsen mellan Pargas och Nagu. Men Åboland sitter igen med Svarte Petter på hand och någon finansiering för att komma vidare med broprojektet är inte i sikte.

En av orsakerna är att Åboland är oense om brobygget, säger kommunikationsminister Anne Berner (C).

– I Karlö finns förutsättningar att börja bygga bron. Där är man överens och där är alla besvärsprocesser avklarade. Tyvärr är situationen inte densamma i Pargas och Nagu där man inte kommer framåt och där det är svårt att komma överens om var bron ska byggas.

– För ministeriet är det svårt att gå in ett projekt om det inte finns lokal enighet och någon regionalpolitik är det inte frågan om.

 

Kommunikationsminister Anne Berner, ÅU-foto

När Berner efter riksdagsvalet 2015 tillträdde som kommunikationsminister hade hon som målsättning att starta tre broprojekt under sin mandatperiod. Bron till Karlö, en bro i Insjöfinland i Sulkava och bron mellan Pargas och Nagu.

Två av broarna har fått grönt ljus, men för Pargas-Nagu bron lyser det ännu rött. För att ljuset ska bytas måste Åboland stå enat, säger Berner.

– Jag skulle jättegärna se att bron skulle byggas. Det viktigaste är därför nu att man lokalt når en överenskommelse om man vill ha en bro, och var den ska byggas. När alla överens kan vi på ministeriet gå vidare.

 

LÄS OCKSÅ: Wallin: Regionalpolitik gav Karlö bropengar

Berner vill se bro till Nagu om tre år

 

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter